Triedenie odpadov

Triedený zber komunálneho odpadu je činnosť, pri ktorej sa oddelia zložky komunálnych odpadov. Je založený na uvedomelej činnosti občanov, ktorí primárne triedia príslušné suroviny. V súčasnosti je občan povinný triediť zo zákona a obec je povinná vytvoriť podmienky na triedenie vhodným systémom. Od roku 2018 sa v súlade s legislatívou vypočitáva úroveň vytriedenia komunálnych odpadov v meste, ktorá za rok 2023 predstavovala 51,50 % – Informácia o úrovni vytriedenia komunálnych odpadov za rok 2023 . Úrovne vytriedenia komunálnych odpadov za predchádzajúce roky sa nachádzajú dole.

Vytriedené druhotné suroviny PAPIER, PLASTY, viacvrstvové kombinované materiály na báze lepenky – tzv. TETRAPAKY, SKLO a KOVY je nutné uložiť do farebne a typovo rozlíšených nádob – kontajnerov rozmiestnených na území mesta. Vývoz kontajnerov na papier, plasty sa realizuje v cykle 1-2 x za týždeň, vývoz kontajnerov na sklo a kovy v cykle 1x za dva až štyri týždne. Triedené odpady je okrem do zberných nádob možné odovzdať aj v zbernom dvore.

V meste je zároveň zabezpečený triedený zber TEXTILU  a ODEVOV, prostredníctvom špecializovaných 80 kontajnerov sivej farby, ktoré nájdete v jednotlivých častiach mesta podľa nasledujúceho zoznamu: Zoznam rozmiestnenia kontajnerov na TEXTIL a ODEVY

http://www.triedime.sk/

Trieďme odpad,má to zmysel – motivačný plagát

Nebuďme lenivý, trieďme odpad! – informačný plagát

Stláčajme a minimalizujme odpad! – plagát

 

Odpady z PAPIERA sa zbierajú prostredníctvom 1100 litrových nádob s modrým poklopom označených modrým štítkom s intervalom zberu 2 x týždenne a mobilného zberu. Krabice resp. obaly z papiera musia byť poskladané a uložené do nádob na odpad  tak, aby sa zmenšil ich objem a zaberali čo najmenej objemu nádoby.

Patria sem: noviny, časopisy, zošity, knihy, listy, kancelársky papier, papierové krabice a obaly, kartón, obálky, letáky, katalógy, plagáty, baliaci papier a pod.

Nepatria sem:  voskovaný papier, papier s hliníkovou fóliou, obaly na mrazené potraviny, silne znečistený či mastný papier, kopírovací   papier a pod.

 Všetko čo potrebujete vedieť o recyklácii papiera

 

Odpady z PLASTOV sa v rámci triedeného zberu zbierajú prostredníctvom 1100 litrových nádob so žltým poklopom označených žltým štítkom s intervalom zberu 2 x týždenne. Obaly z plastov (napr. PET fľaše) musia byť stlačené a uložené do nádob na odpad  tak, aby sa  zmenšil ich objem a zaberali čo najmenej objemu nádoby.

Patria sem: plastové obaly a plastové výrobky ako číre a farebné fólie, tašky, vrecká, obaly a fľaštičky od kozmetických a čistiacich prípravkov, fľaše a vrecká od nápojov, rastlinných olejov, obaly od sladkostí, tégliky od jogurtov a rôzne plastové  nádobky a hračky,  polystyrén, poháriky z automatov,  plastový nábytok a pod.

Nepatria sem: znečistené obaly chemikáliami a olejmi, hrubo znečistené  plasty (zeminou, farbami), podlahové krytiny, guma, molitan a pod.

Plasty sú vhodným materiálom na recykláciu – článok

Odpady z VIACVRSTVOVÝCH KOMBINOVANÝCH MATERIÁLOV NA BÁZE LEPENKY tzv. TETRAPAKY sa v rámci triedeného zberu zbierajú prostredníctvom 1 100 litrových nádob s oranžovým poklopom označených oranžovým štítkom, s intervalom zberu minimálne 1 x mesačne alebo prostredníctvom 1 100 l nádob určených na triedený zber pre PLASTY so žltým poklopom označených žltým a oranžovým štítkom. Farebné štítky obsahujú informáciu o tom, pre odpad z ktorých výrobkov je nádoba určená. Interval zberu je 2 x za týždeň. Obaly z viacvrstvových kombinovaných materiálov na báze lepenky musia byť stlačené a bez zvyškov nápojov.

Patria sem: nápojové obaly tzv. tetrapaky z mlieka, ovocných štiav a pod.

 

Odpady zo SKLA sa v rámci triedeného zberu zbierajú prostredníctvom 1400 litrových nádob, tzv. „zvonov“ zelenej farby označených zeleným štítkom s intervalom  zberu min. 1 x mesačne.

Patria sem sklenené fľaše, nádoby, obaly a predmety zo skla, poháre, fľaštičky od kozmetiky bez kovových a plastových uzáverov, črepy, okenné sklo, sklo z okuliarov a pod.

Nepatria sem vrchnáky, korky, gumy, porcelán, keramika, zrkadlá, drôtované sklo, opaxid (dymové sklo), časti uzáverov fliaš, žiarovky, žiarivky, obrazovky, silne znečistené sklo (zeminou, farbami, potravinami) a pod.

Triedením skla šetríme prírodné zdroje – plagát

Odpady z KOVOV sa v rámci triedeného zberu zbierajú prostredníctvom 1100 litrových nádob s hnedým poklopom označených červeným štítkom s intervalom zberu min. 1 x mesačne. Zber odpadov zabezpečuje podľa harmonogramu zberu príslušná zberová spoločnosť. Konzervy a plechovky pred odovzdaním do nádoby je potrebné vypláchnuť, aby v nich nezostali zvyšky jedál a nápojov.

Patria sem: kovové obaly, konzervy z potravín, jedál, kompótov, nápojov a z potravy pre domáce zvieratá, plechovky z nápojov ako pivo, džúsy atď., kovové vrchnáky a viečka z fliaš a pohárov, drôty a káble (bez bužírky), starý riad, železo, oceľ, farebné kovy,  kovové rúrky, a pod.

Nepatria sem: kovy hrubo znečistené zvyškami jedla, farbami a rôznymi chemickými látkami a pod.

 

AKO správne triediť …

Príklady, ktoré pomôžu sa správne rozhodnúť.

čokoládové výrobky

ryby a rybie výrobky

nanuky, zmrzliny a mrazené dezerty

obaly z vianočného pečenia

 

Najlepší recept na správne triedenie odpadu z vianočného pečenia

V predvianočnom období sa z kuchýň intenzívne šíri vôňa sladkého pečivaKaždá domácnosť má svoje obľúbené koláčiky – či už sú to medovníky, vanilkové rožky, medvedie labky alebo rôzne moderné varianty, ktoré sú inšpirované aktuálnymi kulinárskymi trendmi. Niektorým stačí, keď majú na Vianoce napečených len zopár obľúbených druhov koláčov, ale nájdu sa aj takí, ktorí to s pečením preháňajú a vedia zásobiť aj susedov. Koľko druhov sladkých koláčov je teda na Vianoce tak akurát a ako naložiť s odpadom, ktorý počas pečenia vznikne?

 Ľudia na Slovensku sa počas Vianoc nezvyknú obmedzovať – na vianočné pečenie míňame v priemere 88 eur. Odborníci sa zhodujú v tom, že dôležitejšie ako množstvo koláčov, je ich kvalita a pestrosť chutí. Okrem radosti z vianočného pečenia ale netreba zabúdať ani na vytriedenie odpadu, ktorý počas tejto činnosti vzniká. „Vianočné pečenie prináša so sebou aj odpad, a to nielen v podobe zvyškov z pečenia, ale aj obalov od surovín, ktoré pri ňom používame. Pri pečení sa odpadu jednoducho vyhnúť nedá a keď už nejaký ten odpad vznikne, tak je potrebné s ním správne naložiť,“ hovorí Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI – PAK. Samozrejme, aj v tomto prípade je potrebné vopred odhadnúť mieru, teda koľko toho dokážeme počas sviatkov zjesť, aby nedochádzalo k zbytočnému plytvaniu.

 Obal od masla triedime ako nápojové kartóny

 Niektoré druhy odpadu nerobia ľuďom pri triedení problém a celkom dobre ich už vedia triediť. Sú to napríklad škrupinky z vajec, kôstky alebo šupky z ovocia, ktoré patria do triedeného zberu kuchynského bioodpadu. Papierové obaly od vajec patria do triedeného zberu papiera. A aj keď sa nezrecyklujú, môžu byť energeticky zhodnotené a neskončia na skládke. Plastové obaly od vajec patria, samozrejme, do žltého koša alebo vreca na plasty. Tam sa triedia aj plastové obaly z čokolád, kakaa, orechov či kokosu. Papierové obaly od múky či cukru patria do koša na papier, sklenené obaly od džemu alebo medu patria do zeleného kontajnera na sklo.

 Aj keď si mnohí myslia, že už triediť vedia a nič ich neprekvapí, tak prax ukazuje, že niektoré druhy odpadu vedia ľudí riadne potrápiť. „Medzi takéto obaly patria napríklad obaly od korenín alebo obaly od masla, ktoré mávajú označenie C/PAP. Je to kompozitný materiál, ktorého väčšinovú zložku tvorí papier, napriek tomu však tieto obaly nepatria do papiera, ale triedime ich ako nápojové kartóny,“ vysvetľuje Katarína Kretter s tým, že pre tieto obaly platia rôzne pravidlá triedenia – môžu sa zbierať spolu s plastmi, alebo samostatne, a preto sa treba riadiť webovými stránkami konkrétneho mesta či obce. 

Obaly pred vyhodením stlačte

 Počas vianočných sviatkov sa koše na odpad napĺňajú o niečo rýchlejšie ako po zvyšok roka. Aby sme využili kapacitu zberných nádob čo najefektívnejšie, je potrebné obaly pred vyhodením stlačiť alebo zmenšiť ich objem tak, aby v koši zaberali čo najmenej miesta, a aby sa ich tam zmestilo čo najviac. Týka sa to napríklad kartónových krabíc, ale aj rôznych plastových obalov. „Pri triedení je dôležité od seba oddeliť všetko, čo sa oddeliť dá – napríklad viečko zo skleného obalu, vrchnák z tuby či papierové nálepky, ak sa dajú ľahko odstrániť,“ dodáva Katarína Kretter. 

Napriek tomu, že Vianoce sú už historicky sviatkami hojnosti, netreba počas nich zabúdať na životné prostredie a udržateľnosť. Prispieť k tomu môže každý, a to prostredníctvom pár jednoduchých krokov – premyslieť si nákupy, minimalizovať plytvanie a správne triediť odpad. Aj takéto individuálne malé kroky môžu mať pozitívny vplyv na našu planétu.

Prílohy na stiahnutie