Aktuality

Výstavba hokejbalového ihriska a skateparku na Tajovského ulici je v plnom prúde

7

Banskobystrické komunity hokejbalistov a skaterov sa po rokoch dočkajú kvalitných športovísk. Samospráva po nájdení vhodnej lokality, odkúpení dvoch zanedbaných ihrísk pri Obchodnej akadémii na Tajovského ulici od BBSK, vypracovaní projektovej dokumentácie, získaní príslušných povolení i financií z Fondu na podporu športu, odovzdala v závere júna stavenisko vysúťaženému zhotoviteľovi. Stavebné práce na výstavbe nového hokejbalového ihriska a skateparku sú tak dnes už v plnom prúde.

Pôvodný skatepark bol v minulosti zriadený na parkovisku Mičinská.  Prekážky na ňom však postupne chátrali, až nakoniec zanikol. Svoj dočasný domov našli skateri v budove pri železničnej stanici v Kostiviarskej. Hokejbalové ihrisko zas vyrástlo za pomoci „zlatých hokejových chlapcov“ v areáli Základnej školy Golianova na Uhlisku. Postavené bolo v blízkosti bytového domu, čo prekážalo miestnym obyvateľom, a zároveň nespĺňalo požadované rozmery. Preto sa z neho súťažný hokejbal vytratil a dnes slúži takmer výlučne už len pre potreby školy. Vhodné riešenie preto samospráva hľadala s odbornými útvarmi, poslancami a aktívnymi skatermi i hokejbalistami.

Nové ihriská sa budujú vedľa Obchodnej akadémie na Tajovského ulici

Veľmi ma teší, že po rokoch hľadania vhodnej lokality pre športovú infraštruktúru hokejbalistov a skaterov sme po dohode s BBSK získali dve zo štyroch chátrajúcich ihrísk pri Obchodnej akadémii na Tajovského ulici do vlastníctva mesta. Vo vrchnej časti bude situovaný nový skatepark tvorený z betónových prvkov, prekážok s rôznou náročnosťou a skateového bazéna. Slúžiť bude najmä pre amatérskych skaterov, kolobežkárov či inline korčuliarov. Na druhej ploche sa buduje nové hokejbalové ihrisko s mantinelmi, záchytnými sieťami i menšou tribúnou. Celý areál bude napojený na kamerový systém, bude mať bezbariérové vstupy, nové oplotenie i osvetlenie, potrebný mobiliár, ako aj šatne. Verím, že práce pôjdu podľa harmonogramu a po rokoch budú mať skateri a hokejbalisti v našom meste vhodné priestory na realizáciu svojich aktivít s potrebným vybavením a zázemím,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Na výstavbu športovísk získalo mesto mimorozpočtové zdroje z Fondu na podporu športu vo výške 520 000 eur. Celkový rozpočet sa pohyboval na úrovni 742 000 eur. Verejným obstarávaním sa podarilo znížiť sumu na 640 000 eur, čo znamená úsporu v mestskom rozpočte na úrovni viac ako 100 000 eur.

Nové športoviská budú slúžiť nielen pre komunitu hokejbalistov a skaterov, ale aj širokej verejnosti či študentom okolitých stredných škôl. BBSK má zároveň v pláne zrevitalizovať dve zvyšné ihriská, ktoré budú slúžiť pre rôzne loptové športy. V priestoroch obchodnej akadémie zároveň vznikne  zázemie pre športovcov, šatne i sprchy. Nové ihriská by mali po dobudovaní prejsť do správy ZAaRES-u, avšak spoliehame sa na to, že pravidlá si na športoviskách budú zabezpečovať samotní skateri a hokejbalisti. Hokejbalové ihrisko a skatepark budú pripravené na to, aby sa na nich mohli organizovať aj rôzne súťaže. Som presvedčený, že sme našli správnu lokalitu, kde aktivity týchto športovcov nebudú obyvateľov rušiť. Jej výhodou je zároveň aj najlepšia dostupnosť verejnou dopravou z každej časti mesta,“ dopĺňa viceprimátor Jakub Gajdošík.

Práce by mali byť ukončené v jesenných mesiacoch

Zhotoviteľ, ktorý začal s výstavbou v prvý deň letných prázdnin má na výstavbu dvoch športovísk deväť mesiacov. Už dnes však avizuje ukončenie stavebných prác v skoršom termíne.

Predpokladáme, že by sme stavbu dokončili v jesenných mesiacoch, koncom októbra -začiatkom novembra. Všetky najhlučnejšie búracie práce a hrubé zemné práce sme už zrealizovali. Vyučovanie by nemalo byť obmedzované. V súčasnosti sa realizujú práce na modelovaní skateparku. Keďže ide o špecifické činnosti, prizvali sme si na pomoc firmu z východného Slovenska, ktorá zrealizovala už niekoľko desiatok skateparkov nielen u nás, ale aj v zahraničí. Myslím si, že skatepark bude mať pre miestnych skaterov prakticky parametre svetové,“ dopĺňa Michal Hrnčár zo spoločnosti PEMAX Plus, s. r. o.

Kvalitné hokejbalové ihrisko vítajú aj samotní banskobystrickí hokejbalisti.

Pre hokejbalistov je to skvelá správa a sme šťastní, že sa tento projekt realizuje. Verím, že na novom hokejbalovom ihrisku vyrastú ďalšie generácie hokejbalistov i hokejbalistiek a Banská Bystrica bude opäť hrať, napríklad, aj extraligu,“ uzatvára Marián Lunter, poslanec mestského zastupiteľstva.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria