Aktuality

Vedenie mesta aj poslanci MsZ majú záujem zmluvu s nájomcom plážového kúpaliska ukončiť

DCIM100MEDIADJI_0410.JPG

Na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo jedným z bodov programu aj prerokovanie petície „Zachráňme plážové kúpalisko!“. Okrem zástupcov petičného výboru vystúpil aj nájomca,  ktorý získal do dlhodobého nájmu na 30 rokov banskobystrické plážové kúpalisko ešte v roku 2007. Vedenie mesta, ako aj poslanci MsZ vyjadrili nespokojnosť so súčasným stavom tohto jedinečného priestoru a s dôvodmi, pre ktoré obyvatelia Banskej Bystrice petíciu podpísali sa stotožňujú. Keďže súčasná nájomná zmluva sa jednostranne vypovedať zo strany mesta nedá, väčšina poslancov prijala uznesenie, ktorým vyzvali nájomcu na okamžité ukončenie zmluvy a vrátenie areálu kúpaliska do správy samosprávy. Mesto v najbližšom období obstará znalecký posudok, ktorý zhodnotí investície súčasného nájomcu vložené do areálu plážového kúpaliska. 

Na mestskom zastupiteľstve bol zhodnotený právny stav týkajúci sa možnosti ukončenia nájomnej zmluvy so spoločnosťou Aqualand Slovakia, s. r. o. zo strany mesta. Primátor Ján Nosko zároveň deklaroval, že sprístupní verejnosti právnu analýzu vypracovanú Univerzitou Komenského v Bratislave, ktorej predmetom je analýza tejto nájomnej zmluvy.

Som rád a vďačný mladým ľudom, ktorí stoja za petíciou vedúcou k záchrane plážového kúpaliska. Rozhodli sme sa zverejniť právnu analýzu, nech aj široká verejnosť pozná zložitú situáciu, v ktorej sa nachádzame a nech môžeme hľadať optimálne riešenie, ktoré nebude mať fatálny dopad na mestských rozpočet. Je to problém, ktorý treba citlivo zmapovať, aj s ohľadom na financie. Ďakujem petičnému výboru, ako aj poslancom za bohatú diskusiu,“ povedal primátor Ján Nosko.

Nájomnú zmluvu pred ukončením doby jej trvania nie je možné vypovedať, pretože absentujú zmluvné a v súčasnosti aj zákonné dôvody.

Žiaľ, plážové kúpalisko je jeden z ďalších kostlivcov z minulosti. Pre mesto je to výnimočný areál, do ktorého pre nájomný vzťah nemôžeme investovať verejné zdroje. Už niekoľko rokov s prevádzkovateľom kúpaliska vedieme rokovania, ako zmluvný vzťah ukončiť. Jeho predstavy a požiadavky sú však zatiaľ voči mestskému rozpočtu neprijateľné. V najbližšom období preto dáme spracovať znalecký posudok, ktorý zhodnotí investície súčasného nájomcu vložené do areálu plážového kúpaliska, čo bude podkladom pre ďalšie rokovania. Zároveň budeme pokračovať v častejších kontrolách tohto priestoru s cieľom zabezpečiť, aby prevádzka bola vykonávaná v súlade s verejným záujmom a v zmysle zmluvy. V snahe vrátiť tento oddychovo-športový areál pod správu mesta, budeme aj naďalej pokračovať. Záleží nám, aby boli obyvatelia i návštevníci Banskej Bystrice s prevádzkou a službami plážového kúpaliska spokojní,“ povedal primátor Ján Nosko.

Mesto zároveň vytvorí pracovnú skupinu, ktorá vykoná prehliadku a kontrolu celého areálu plážového kúpaliska s pomenovaním všetkých zistených nedostatkov. Oslovené budú aj príslušné inštitúcie na posúdenie technického stavu jednotlivých prvkov plážového kúpaliska.

 

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora