Aktuality

V súvislosti s avizovaným intenzívnym dažďom zasadol krízový štáb mesta

IMG_7907

V súvislosti s avizovanými zrážkami, ktoré meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni v rámci celého Slovenska, dnes zasadol krízový štáb mesta. Aj keď sa predpovede počasia menia z hodiny na hodinu a  extrémnym lejakom by sa mala Banská Bystrica vyhnúť, cieľom všetkých zúčastnených bolo zosumarizovať postupy, ako aj nevyhnutné materiálne a technické zabezpečenie potrebné pre čo najlepšie zvládnutie rôznych situácií.

Na zasadnutí krízového štábu sa stretli zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, Hasičského a záchranného zboru, štátnej a mestskej polície, Záhradníckych a rekreačných služieb, Mestských lesov, a. s. Banská Bystrica, spoločnosti MIS, ako aj zamestnanci odborných útvarov mestského úradu.

Na základe posledných údajov SHMÚ k 12:00 hod. by sa mala zrážková činnosť presúvať hlavne Karpatami, a teda západným Slovenskom a Záhorím. Pokiaľ ide o stredné Slovensko a Banskú Bystricu, v piatok by malo padnúť 15 mm zrážok a v sobotu 5 mm, pričom by nemalo ísť o kontinuálny dážď. Ďalšia vlna by mala prísť v nedeľu. Keďže sa informácie menia z hodiny na hodinu, v prípade potreby sme pripravení kedykoľvek zasiahnuť,“ hovorí Tomáš Ič, vedúci Odboru vodohospodárskej prevádzky Slovenského vodohospodárskeho podniku, štátny podnik Povodie Hrona, odštepný závod.

Aj spoločnosť MIS − údržba miestnych komunikácií bude počas intenzívnych lejakov v pohotovosti a spolu so svojimi ľuďmi i technikou bude nápomocná. Počas týchto dní zároveň zabezpečila vyčistenie problémových kanalizačných vpustí, ktoré sú potrebné na odvedenie vody z ciest. Aj napriek tomu však môže pri intenzívnych dažďoch dôjsť k zatopeniu niektorých ulíc či podchodov.

Hoci by sa extrémne dažde mali nášmu mestu vyhnúť, nenechávame nič na náhodu a komunikujeme so všetkými zainteresovanými zložkami. Podľa informácií od Slovenského vodohospodárskeho podniku, extrémne stúpanie Hrona a jeho vybreženie nehrozí. Situáciu však budeme v celom meste počas najbližších dní sledovať, a v prípade potreby prijmeme  v kritických lokalitách konkrétne opatrenia,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Aj technika a zamestnanci ZAaRES-u budú cez víkend v pohotovosti. Zároveň vyzývajú obyvateľov, aby sa v prípade silných lejakov či vetra vyhýbali mestskému parku či cintorínu v centre mesta, kde sa nachádzajú vysoké stromy.  Mesto vyzýva aj organizátorov podujatí, aby sledovali vývoj počasia a pri vzniku mimoriadnych situácií ich presunuli na neskôr.

V prípade potreby a pri nahlasovaní rôznych problémov je nonstop k dispozícii mestská polícia na čísle 159.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora