Aktuality

V nedeľu bude Banská Bystrica žiť Slovenským dňom kroja + dopravné obmedzenia

IMG-9408

Slovenský deň kroja sa stal neodmysliteľnou súčasťou Banskobystrického kultúrneho leta a v meste pod Urpínom sa uskutoční v nedeľu 1. septembra 2024 už po siedmy raz. Po oficiálnom otvorení o 10:30 hod. na Námestí SNP si budú môcť návštevníci  vychutnať vystúpenia folklórnych súborov i rôznych skupín. O 19:00 hod. odštartuje sprievod ulicami mesta smerom od Huštáku do historického centra a celý sviatočný program vyvrcholí o 20:30 hod. slávnostným galavečerom, ktorý bude možné sledovať aj v priamom prenose na obrazovkách STVR. V súvislosti s podujatím je potrebné počítať s niekoľkými dopravnými obmedzeniami.

Hlavným dejiskom Slovenského dňa kroja nebude len Námestie SNP, ale aj lokalita pri Barbakáne, kde sa budú môcť návštevníci zapojiť do výučby tanca a spevu. Nebude chýbať prezentácia čipky zo Španej doliny, paličkovanie, tvorivé dielne pre deti i dospelých.

Po tom, čo sme prežili veľkolepé oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania sa Banská Bystrica stane dejiskom jedinečného podujatia zameraného na oslavu krásy slovenských tradícií i Dňa Ústavy. Všetkých srdečne pozývam do centra nášho mesta, ktoré je po roku opäť pripravené hýriť pestrými farbami, ukázať rozdielnosť i jedinečnosť zvykov a krojov našich regiónov,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Dopravné obmedzenia

Dopravné obmedzenia sa dotknú lokality Námestia Štefana Moysesa a Kapitulskej ulice, ktoré boli uzavreté už počas konania osláv 80. výročia Slovenského národného povstania. Naďalej pokračuje uzávera Kapitulskej ulice v úseku od križovatky s ulicou J. Cikkera po Námestie SNP, ktorá je vyčlenená pre parkovanie vozidiel organizátorov a prenosových vozov. Uzavreté je aj Námestie Š. Moysesa, pričom Bakossova ulica ostáva zobojsmernená. Do bežného režimu sa vrátia v pondelok, 2. septembra.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria