Aktuality

V karanténnej stanici využívajú na ochladzovanie psov aj bazény s vodou

Ochladzovanie zvierat v karanténnej stanici

K letnému obdobiu patrí nielen čas dovoleniek a výletov, ale aj vysoké teploty vzduchu a páliace slnko. Súčasné tropické horúčavy znepríjemňujú život i zvieratám. Podobne ako u ľudí, aj u nich je nutný pitný režim. Dôležité je tiež ochladzovanie. To všetko zabezpečujú v Karanténnej stanici pre zvieratá mesta Banská Bystrica so sídlom vo Zvolene. Kvôli vysokým denným teplotám prijali viaceré opatrenia proti prehriatiu 47 psov, o ktoré sa v súčasnosti starajú.

Prevádzka v karanténnej stanici sa začína už v skorých ranných hodinách, ešte pokiaľ je vonku chladnejšie. Počas dopoludnia sú vyčistené koterce a vyvenčené zvieratá. Popoludní majú siestu v kotercoch. Druhé kolo upratovania nasleduje až v neskorých popoludňajších hodinách, kedy sa aspoň čiastočne ochladí vzduch.

Psíky majú v každom výbehu bazény na ochladzovanie, v ktorých sa voda mení dvakrát za týždeň. Plánujeme im do traktov zakúpiť a natiahnuť tieniace plachty, aby na nich v kotercoch nesvietilo stále slnko a neprehrievali sa,“ povedal Andrej Huťka, referent karanténnej stanice.

V období vysokých denných teplôt dávajú zvieratám viac vody. Súčasne im obmedzujú pohyb počas dňa po miestach vystavených slnečným lúčom. Horúce chodníky a cesty dosahujú teploty až cez 50 stupňov Celzia, čo môže spôsobiť popáleniny na psích labách.

Naše psy dostali väčšie nádoby na vodu, aby mali v lete dostatok tekutín. Meníme a dopĺňame im ju minimálne trikrát denne,“ uviedla Nikola Antalová, pracovníčka v karanténnej stanici.

Zamestnanci aj počas letných dní uvítajú pomoc ľudí pri venčení psov. Možné je v utorok až piatok. Záujemcovia o venčenie sa nahlasujú buď deň vopred, alebo v aktuálny deň na telefónnom čísle 0918 505 254.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora