Aktuality

Sociálna poisťovňa odporúča aktivovať si elektronický účet poistenca

Sociálna poisťovňa

Súčasťou elektronického účtu poistenca (EUP) sú dve významné novinky, ktoré zaviedla Sociálna poisťovňa. Občanovi prinášajú komfort online prístupu k údajom o svojom dôchodkovom poistení v pohodlí domova, bez návštevy pobočky. Na otázky o tom, prečo je EUP dôležitý a ako si ho každý, kto na Slovensku pracuje a odvádza poistné, môže aktivovať, odpovedá riaditeľ pobočky Sociálnej poisťovne Banská Bystrica Ing. Jaroslav Demian.

     Aké sú výhody noviniek v EUP?  V čom sú pre občana užitočné?
Pomáhame najmä ľuďom v preddôchodkovom veku, aby mali pohodlne k dispozícii potrebné informácie k svojmu dôchodku. Prostredníctvom EUP zistia, či o nich Sociálna poisťovňa eviduje všetky obdobia pracovného života, ktoré sú nevyhnutné k rozhodnutiu o priznaní dôchodku. Občan má veľkorysý časový priestor na kontrolu údajov a prípadné doplnenie chýbajúcich dokumentov. Je to aj vďaka tomu, že sme do EUP z papierovej do digitálnej podoby prekonvertovali údaje o dôchodkovom poistení už aj pre mladších klientov vo veku 39 rokov až po ročník narodenia 1984. Doteraz mali v záložke EUP Príprava na dôchodok prístupné údaje poistenci starší ako 45 rokov. Naši zamestnanci spracovali viac ako šesť miliónov dokumentov a budú ďalej pokračovať aj pre mladších poistencov.

     To je jedna novinka. A tá druhá, ktorá sa týka výpočtu sumy dôchodku?
Druhá novinka, pre plánovanie života na dôchodku nanajvýš praktická a veľmi žiadaná, spočíva v tom, že si občan môže zistiť aj orientačnú sumu dôchodku. Do EUP sme vložili automatickú kalkulačku na informatívny výpočet starobného dôchodku. Klient už nemusí žiadať o papierové informácie a čakať na ne viac ako mesiac. Údaje majú v EUP prístupné kedykoľvek, kdekoľvek a online. Výška dôchodku sa im zobrazí automaticky, bez akéhokoľvek ručného vypĺňania nejakých údajov.

     Je výpočet dôchodku presný?
Sociálna poisťovňa vyráta presnú výšku dôchodku zo zákona až po podaní žiadosti o dôchodok, po doplnení a overení potrebných dokladov. Toto je ústretová proklientska služba, takže ide o orientačný výpočet, ktorý vychádza z evidovaných období dôchodkového poistenia klienta v EUP. Aj s kalkulačkou sa obe služby dopĺňajú tak, aby k danému dňu získal orientačný prehľad o svojej situácii.

     Čo ak v EUP nie sú všetky údaje?
Klient to prehľadne uvidí v záložke Príprava na dôchodok v časti Neevidované obdobia. Ak prinesie potrebné doklady do pobočky, do EUP ich doplníme a následne sa mu premietnu do výpočtu. Medzi neevidovanými obdobiami je často obdobie štúdia, vojenskej služby a evidencie medzi nezamestnanými občanmi, obdobie starostlivosti o dieťa, ale aj doby vykonávania zárobkovej činnosti.

     Čo ak mi vyjde nízka suma?
Suma vychádza z evidovaných období odpracovaných rokov a z vymeriavacích základov hrubej mzdy, z ktorého sa platilo poistné. Samozrejme, občanovi v mladom či strednom veku vyjde suma nižšia, keďže nepracoval dostatočný počet rokov, ale v EUP má priebežný prehľad, a to nielen pri dôchodku, ale aj v ďalších druhoch poistenia. Čím dlhšie bude pracovať a odvádzať poistné, tým sa mu bude suma dôchodku zvyšovať. Človek si tak môže plánovať ďalší pracovný život, napríklad poobzerať sa po lepšie platenom zamestnaní, zvýšiť si svoju kvalifikáciu. Proces od spísania žiadosti o dôchodok až po jeho schválenie je tak pre informovaného a pripraveného klienta rýchlejší a efektívnejší.

     Koľko ľudí už EUP využíva?
Aktuálne je to už viac ako štvrť milióna poistencov. Ak nie ste medzi nimi, je vhodný čas si svoj EUP aktivovať. Netreba sa toho báť, v dnešnej dobe je to podobne moderný nástroj ako interbanking.

     Ako pri aktivácii postupovať a na koho sa obrátiť, ak si občan nevie poradiť?
EUP si možno aktivovať viacerými spôsobmi. Elektronicky online cez webový portál Elektronických služieb Sociálnej poisťovne https://esluzby.socpoist.sk/portal/registracia, ako aj cez portál www.slovensko.sk prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu, resp. prostredníctvom mobilnej aplikácie či osobne v pobočke, kde pomôžu naši zamestnanci. Informácie o tom, ako na to, sú zverejnené aj na webovej stránke www.socpoist.sk/eup, vrátane video-návodu aktivácie EUP prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu a čítačky. Na záver by som rád vyzval najmä ľudí v strednom a staršom veku, aby sa nebáli a prístup si aktivovali. Zároveň, z ľudského hľadiska, apelujem na mladších, ktorí sa v prostredí informačných technológií predsa len viac orientujú, aby svojim starším príbuzným a známym s používaním EUP pomohli. Ide o naozaj dobrého pomocníka, ktorý ich môže na ceste sociálnym poistením sprevádzať celým pracovným životom.

Odbor komunikácie s verejnosťou
Sociálna poisťovňa