Aktuality

Samospráva zrekonštruuje budovu mestského úradu

Budova MsÚ

Mesto Banská Bystrica dlhodobo pracuje na znižovaní energetickej náročnosti svojich budov. Na jar 2025 začne s opravou dvoch základných škôl, a to ZŠ Golianova a ZŠ Slovenského národného povstania na Triede SNP. Z Programu Slovensko získalo na revitalizáciu oboch vzdelávacích inštitúcií spolu 6,1 mil. eur. V pláne je aj rekonštrukcia iných objektov, vrátane budovy mestského úradu. Samospráva sa preto rozhodla reagovať na výzvu Ministerstva hospodárstva SR z Plánu obnovy a odolnosti SR. Rezort hospodárstva vyčlenil prostredníctvom výzvy finančné prostriedky na zníženie spotreby energie vo verejných budovách. Počas prvej etapy sú na objekte mestského úradu naplánované práce za viac ako 655-tisíc eur s DPH. Spočívať by mali vo výmene  zastaralých okien, modernizácii osvetlenia a inštalácii nových termostatických ventilov.

Budova mestského úradu, pochádzajúca z roku 1957, bude postupne obnovená. Modernizáciou prejde vnútorné osvetlenie vo vybraných priestoroch, ktoré bude spĺňať všetky požiadavky na funkčnosť, dizajn a energetickú účinnosť. Zároveň v nej budú inštalované termostatické hlavice na vykurovacie telesá. Súčasťou opatrení, za účelom zvýšenia energetickej efektívnosti, je aj montáž nových okien, vrátane vnútorných žalúzií, zodpovedajúcich technickým a estetickým požiadavkám.

„Nateraz ide o prvú etapu revitalizácie budovy. Ďalšie budú závisieť od úspešnosti žiadosti o poskytnutie prostriedkov z Programu Slovensko, Plánu obnovy a odolnosti SR, prípadne ostatných zdrojov, ktoré bude vedieť mesto získať a investovať do rekonštrukcie tohto objektu. Zámerom revitalizácie je hlavne úspora finančných prostriedkov, ktoré tak budú môcť byť použité na iné aktivity mesta,“ povedal Martin Lakanda, vedúci Odboru rozvojových aktivít mesta MsÚ v Banskej Bystrici.

V prvej etape sú plánované práce v celkovej hodnote 655 579,34 € s DPH. Mesto má záujem  rekonštrukciu financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR v plnej výške. Projekt samospráva predložila Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre 19. augusta tohto roka.

„Nové programové obdobie ponúka možnosti získať mimorozpočtové zdroje na oblasť energetiky, čo je pre mesto dobrá správa. Sme pripravení na jednotlivé výzvy reagovať, pretože naším cieľom je znížiť energetickú náročnosť budov, ktoré majú viac ako 60 rokov. Mestský úrad spadá do tejto kategórie. Som rád, že vďaka rýchlo realizovateľným a procesne nenáročným opatreniam, budeme môcť dosiahnuť významné úspory. Verím, že rekonštrukcia, ktorá by sa mala začať v novembri tohto roka, pôjde podľa plánu,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Všetky rekonštrukčné práce, ktorých predpokladaný termín ukončenia je v závere mája 2025, by sa mali uskutočniť počas plnej prevádzky jednotlivých oddelení mestského úradu. K redukcii poskytovaných služieb pre obyvateľov mesta, ale ani k obmedzeniu práce zamestnancov nedôjde.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora