Aktuality

20. september: S búraním mosta v Kremničke sa má začať ešte dnes večer

IMG_8095

Sledovanie búracích prác online

18:00 hod. Zhotoviteľ si prevzal stavenisko, mechanizmy na zbúranie mosta už prichádzajú do Banskej Bystrice

Na mestskom úrade sa ukončilo priame rokovacie konanie so zhotoviteľom, ktorý sa postará o zbúranie mosta v havarijnom stave v Kremničke. V rámci vykonaného prieskumu boli mestu doručené tri ponuky. Hodnotiacim kritériom bola cena, komplexnosť poskytnutých služieb a časový harmonogram. Komplexnosť cenovej ponuky vyhodnotili príslušné odborné útvary mesta Banská Bystrica. O zbúranie mosta sa postará spoločnosť Metrostav Slovakia, a. s. so sídlom v Bratislave v celkovej sume 231 000 eur s DPH. Zhotoviteľ si prevzal stavenisko a začína s prípravnými prácami, ktoré spočívajú v zabezpečení ochrany vozovky geotextíliou a vytvorení ochranného vankúša rýchlostnej cesty z násypu kameniva. Fyzické búracie práce, resp. samotné búranie mosta by sa malo začať dnes v nočných hodinách. 

15:00 hod. Brífing primátora Jána Noska k zbúraniu mosta

Ubehlo zhruba 48 hodín ako sme obdržali posudok statika na most v havarijnom stave, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1. Počas včerajšieho dňa sme okamžite zrealizovali všetky nevyhnutné opatrenia – most sme uzavreli a padlo aj rozhodnutie o uzavretí R1-ky. V týchto chvíľach prebieha priame rokovacie konanie so zhotoviteľom, ktorý zabezpečí zbúranie mosta v Kremničke. Ak sa podarí zrealizovať všetky administratívne záležitosti, k odovzdaniu staveniska by malo dôjsť ešte dnes v podvečerných hodinách. Práce sa zamerajú na zabezpečenie ochrany vozovky geotextíliou a vytvorenie ochranného vankúša rýchlostnej cesty z násypu kameniva. Nasledovať bude samotné búranie mosta a likvidácia sutiny tak, aby v pondelok ráno došlo k opätovnému sprejazdneniu R1-ky. Ďakujem všetkým zložkám za maximálne nasadenie. Všetkým motoristom a obyvateľom sa ospravedlňujeme za vzniknuté komplikácie a ďakujeme za trpezlivosť,“ povedal primátor mesta Ján Nosko n a popoludňajšom mediálnom brífingu.

10:00 hod. Vyvraciame hoaxy na sociálnych sieťach

S dezinformáciami na sociálnych sieťach sa po včerajšom uzavretí mosta v Kremničke a rýchlostnej cesty R1 roztrhlo vrece. Tak, ako to už býva zvykom, aj teraz sa našli ľudia, ktorí sa na tejto téme chcú politicky priživiť používajú pri tom klamstvá. Poslanec mestského zastupiteľstva Matúš Molitoris šíri na sociálnych sieťach klamstvá, že tanky a ťažké vojenské vozidlá prechádzali po moste počas osláv SNP. Pravda je taká, že mesto dalo zamietavé stanovisko k prejazdu ťažkej vojenskej techniky po tomto moste. Vojenská kolóna po moste neprechádzala ani počas prehliadky, ani počas jej nácviku. Tvrdenie poslanca Molitorisa o tom, že mostom prechádzali tanky a ťažká vojenská technika sú klamstvom. Aj predseda ĽSNS Marián Kotleba šíri absolútne nezmysly. Tvrdí, že uzatvorenie mosta a R1 je len zámienkou, aby sa mohli v utajení uskladniť zbraňové systémy NATO na Letisku Sliač. Je to nehorázna lož. Oba tieto prípady sú dôkazom, že pri tejto mimoriadnej situácii sa aj politici snažia zviditeľniť šírením rôznych dezinformácií a hoaxov. Preto vás prosíme, aby ste sledovali oficiálne stránky mesta. Informácie o odstránení mosta a sprejazdnení rýchlostnej cesty prinesieme už počas dnešného dňa.

Z. Marhefková
hovorkyňa primátora

Galéria