Aktuality

Pozývame vás na Banskobystrické kultúrne leto

aa

Kultúrne leto v meste pod Urpínom prináša každoročne od júna do septembra bohatý program pre všetky vekové kategórie a milovníkov rôznych umeleckých žánrov. Banskobystričania, Banskobystričanky a všetci návštevníci mesta si tak môžu vybrať z pestrej ponuky koncertov, divadelných predstavení, výstav i komentovaných prehliadok Banskej Bystrice či jej kostolov.  Banskobystrické kultúrne leto odštartuje vo štvrtok 13. júna otváracím koncertom Hudba pre dva sláky v Robotníckom dome. Vyvrcholením bude tradičný 366. Radvanský jarmok, ktorý sa uskutoční v dňoch 5. až 8. septembra a jeho hlavnou témou bude hračka.

Otvárací koncert tohtoročného Kultúrneho leta prinesie do Robotníckeho domu jedno z najkrajších nástrojových zoskupení v komornej hudbe. Na koncerte Hudba pre dva sláky sa môžeme tešiť na husle a violončelo v interpretácii výnimočných umelcov, Andreja Barana (husle) a Michala Haringa (violončelo).

Mičinský pitvor na Námestí Š. Moysesa

Novinkou tohtoročného Kultúrneho leta  bude jeden deň divadelno-hudobného festivalu Mičinský pitvor, ktorý sa uskutoční 21. júna 2024 od 16:30 hod. pri Barbakáne na Námestí Štefana Moysesa. V piatkovom programe vystúpia študenti Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, Katarína Koščová a Daniel Špiner, Richard Autner Band s Martinom Geišbergom, Duo Kyseli Krastafci, Alex Mihailovski s bábkou Mr. Barti a povrazochodec Oliver Zimmermann. Nebude chýbať ani patrónka festivalu Kristína Tormová.  

Dizajn market v uliciach Bystrice

V sobotu 6. júla 2024 sa môžeme tešiť na nový formát podujatia, keď sa na Starej Tržnici a v areáli Barbakánu predstavia lokálni dizajnéri na dizajn markete pod názvom Šiik. Okrem dizajnových kúskov budú pripravené pre návštevníkov workshopy, diskusia, streetová módna prehliadka, tetovanie, strihanie a úprava vlasov, detské divadelné predstavenie Cisárove nové šaty v podaní Nového divadla z Nitry, koncert českej popovej kapely Celest & Charles či hudobný projekt Malalata,“ hovorí Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Na dizajn markete sa predstavia so svojimi značkami Oľga Hollá – Blurr, Kii, Nezmok, Dominika Prausová – Seven Stories London, MrDochange, Kamila Bezáková – Simply Grey, Miestni, Katarína Meleková – Miniiimal, Radovan Horváth – rare clothes, Viktória Horňanová – #decko_fannypack, Men´s art – barber, Vilma Kačíková ꟷ tetovanie, niMi FACE – tvárová posilňovňa a i. Zdenka Podhradská na jednoduchom drevenom ráme priblíži ukážku ďalšieho spracovania zdanlivo nepoužiteľných textilných zvyškov. V nedeľu 7. júla na tom istom pódiu na Starej Tržnici zatancujú a zaspievajú deti i teenageri z hlavného mesta Lotyšska – Rigy.

Veľmi ma teší, že do ponuky Banskobystrického kultúrneho leta vieme každoročne zahrnúť aj nové formáty, ktoré dokážu osloviť všetky vekové kategórie a ich dejiskom sa stávajú obľúbené lokality Banskej Bystrice. Zároveň som rád, že aj vzájomná spolupráca medzi samosprávou a kultúrnymi inštitúciami prináša výsledky v podobe inšpiratívneho a rôznorodého programu. Musím povedať, že výber z ponuky koncertov, divadelných  predstavení či festivalov je enormný. Vzhľadom na veľké množstvo podujatí pripravujeme v spolupráci s kultúrnymi subjektmi po rokoch opäť spoločného sprievodcu, aby vám nič neušlo a vychutnali ste si leto v meste pod Urpínom tak, ako sa patrí. Všetkých vás pozývam,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Sídliskové večerníčky

Sídliská Fončorda (25. 8.), Podlavice (11. 8.), Radvaň (7. 7.) a Sásová (27. 7.) sa aj tento rok počas letných prázdnin premenia na divadelné javisko. Deti s rodičmi si budú môcť spoločne užiť veselé predstavenia pod holým nebom v podaní hercov profesionálnych divadiel – nevaDIvadlo, Harry Teater, Divadlo Oskar a Divadlo Agapé. Po úspechu z minulého roka sa Sídliskové večerníčky uskutočnia  aj v mestských častiach Uľanka (21. 7.) a Šalková (18. 8.). V Uľanke malých nezbedníkov rozveselí Havo Slavo v podaní Harry Teater, do Šalkovej zavíta Divadlo TUŠ s príbehom Veselá vandrovka, kde sa deti dozvedia, že len s kamarátmi dokážu premôcť vlka či zlých zbojníkov.

Grand Retro Show

Milovníci historických vozidiel sa môžu tešiť na obľúbenú akciu Grand Retro Show, ktorá sa uskutoční 3. augusta o 10:30 hod. na Námestí SNP. Prehliadku veteránov, motoriek s posádkami v dobových kostýmoch bude sprevádzať koncert mladých umelkýň Bon Bon Trio.

Festival Voľné pódium

V auguste nebude chýbať ani 5. ročník multi-žánrového hudobného festivalu Voľné pódium (9. – 10. august), ktorý dáva priestor predovšetkým umelcom s vlastnou autorskou tvorbou. Festival v piatok 9. augusta uzavrie spoločný projekt dvoch slovenských raperov Ultrazvuk (Vec a Tono S.). V sobotu 10. augusta sa návštevníci môžu tešiť na folk-rockovú kapelu  P.O.H. a banskobystrickú skupinu Secret Session. V prípade, že chcete ukázať svoj talent, zahrať, zatancovať či zaspievať na pódiu priamo v centre mesta, prihláste sa do projektu e-mailom na adresu andrej.bilik@banskabystrica.sk do 30. júna 2024.

Letné prehliadky mesta a kostolov

Počas júla a augusta nebudú chýbať komentované prehliadky mesta a kostolov. Letné prehliadky kostolov sa uskutočnia v termínoch: 12. 7., 26. 7., 9. 8. a 23. 8. o 17:30 hod. Letné potulky mestom sú plánované na: 5. 7., 19. 7., 2. 8. a 16. 8. o 17:00 hod.

Kompletné informácie o pripravovaných podujatiach v meste nájdete na webe v sekcii PODUJATIA a na webe Robotníckeho domu. 

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Prílohy na stiahnutie

Galéria