Aktuality

Pokračujeme v obnove vojnových cintorínov

IMG_0047

Na území Banskej Bystrice sa nachádza 780 vojnových hrobov a pietnych symbolov, ktorým mesto venuje patričnú pozornosť. Samospráve sa ich darí obnovovať a pretvárať na dôstojné miesta aj vďaka získavaniu mimorozpočtových zdrojov. V roku 2023 si dalo mesto vypracovať Zámer obnovy pamiatky na Legionársky pomník v Majeri, ako aj Pomník vojakov 1. svetovej vojny a oplotenia pietneho areálu na Židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste 37. Všetky práce, ktoré sa aktuálne na vojnových pomníkoch a hroboch realizujú budú financované zo získanej dotácie  Ministerstva vnútra SR vo výške 11 000 eur. 

„Spomedzi slovenských miest patríme medzi unikát, pokiaľ ide o starostlivosť o vojnové hroby, pietne symboly, ako aj výtvarné diela vo verejnom priestore. Uvedomujeme si dôležitosť ich ochrany, preto ma teší, že sa nám naďalej darí získavať mimorozpočtové zdroje na ich postupnú obnovu,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Na okraji vojnového cintorína v Majeri sa nachádza pomník legionárom vytvorený z travertínu, ktorého autorom bol Olbrich. Má tvar mnohocípej, v dvoch rovinách zobrazenej hviezdy a v jej strede nápis od básnika Antonína Sovu: A my vždy cítili, že vytrvať je krásne… (Zpěvy domova). Pred hviezdou je podstavec s legionárskou prilbou a reliéfom dvojchvostového leva.1 (Sprievodca po pietnych miestach Banskej Bystrice, Mesto Banská Bystrica, 2020). Posledné reštaurátorské zásahy na ňom boli realizované v roku 2008. Aktuálne na pomníku ukončuje práce sochár Matúš Janíček so svojím tímom.

Pomník prešiel poslednou obnovou pred 16-timi rokmi. Za toto obdobie začal degradovať, stratila sa aj farebnosť opráv. Nečitateľné nápisy sme vyleštili, farbene, hmotovo a materiálovo sme ho zjednotili, aby pôsobil celistvo. Obnovili sme podstavec, ako aj hydrofóbne nátery, domodelovali sme chýbajúce časti a pod.,“ hovorí sochár Matúš Janíček.

Mesto v minulých rokoch realizovalo ohradenie pietnych miest – 45  vojnových hrobov na Evanjelickom cintoríne v Lazovnej ulici. Odstránené boli aj poškodené obruby 48 vojenských hrobov na Rímskokatolíckom cintoríne na Nám. Š. Moysesa. Zároveň boli obnovené dva masové hroby na Židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste, pri ktorých bola narušená statika. Čoskoro sa začne v tejto lokalite aj s obnovou Pomníka vojakov 1. svetovej vojny, ktorá bude spočívať v očistení povrchu, doplnení možných tvarových úbytkov a zafixovaní kamennej hmoty. Práce sa zamerajú aj na obnovu oplotenia, ktorý oddeľuje vojnovú časť od civilnej. V minulosti sa na túto tému uskutočnila aj odborná diskusia za účasti zástupcov rezortu vnútra.

„Obnovený plot bude korešpondovať s pôvodným riešením. Nebude tak vytvárať bariéru, ale ohraničí dôstojne pietne miesto padlých vojakov v prvej svetovej vojne,“ dopĺňa Janíček.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora

Galéria