Aktuality

Osem NAJ tohtoročného Radvanského jarmoku

Radvanský jarmok 366. ročník

Tradičné podujatie, ktoré sa uskutoční už 366-krát, láka aj tento raz ukážkami výroby majstrov remeselníkov. Zabudnúť nemožno ani na jarmočné špeciality, kultúrny program či zábavné atrakcie. Námestie SNP, Námestie Štefana Moysesa, Dolná a Lazovná ulica, Štefánikovo nábrežie a Hronské predmestie ožijú od 5. do 8. septembra 2024 jarmočnou náladou. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia a koncerty viacerých umelcov a folklórnych súborov. Lenka Filipová, Pavol Hammel, Jana Kirschner, SĽUK či Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice. To je len časť účinkujúcich, ktorí vystúpia počas Radvanského jarmoku. Lákadlom sú však aj tvorivé dielne, ľudové hry i rozhovory s remeselníkmi, ktorých zavíta do mesta pod Urpínom približne 250.

Tipy prečo navštíviť 366. ročník Radvanského jarmoku: 

1. Na Námestí SNP, medzi historickou radnicou a Katedrálou sv. Františka Xaverského, sa predstaví Škola umeleckého priemyslu z Ružomberka. Jej študenti predvedú výrobu hračiek z hoblín a kúskov dreva. Zároveň dokončia veľkú sochu, zväčšeninu dreveného páva s kyjatickým vzorom, s realizáciou ktorej začali už v priestoroch školy. Drevený páv zostane po skončení jarmoku v Banskej Bystrici, ako spomienka na tohtoročný jarmok.

2. V priestoroch Regionálneho centra remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby na Dolnej ulici 14 sa uskutoční Dvor remesiel ÚĽUV (6. septembra od 14:00 do 19:00 hod, 7. septembra v čase medzi 11:00 až 19:00 hod.). V rámci podujatia bude pripravená ukážka spracovania ľanu a tkanie na krosnách. Chýbať nebude ani ukážka výroby niteľníc, modrotlače, bičov, sviečok z včelieho vosku, paličkovania čipiek, rezbárstva a zdobenia kožúškov. Pripravená je aj prezentácia výroby švihadiel a remeselné dielne v rámci Školy remesiel ÚĽUV.

3. Jarmočný ruch zavládne i v Lazovnej ulici. V piatok 6. septembra od 15:00 do 18:00 hod. a v sobotu 7. septembra od 10:00 do 18:00 hod. si návštevníci budú môcť svoju zručnosť otestovať v Tvorivej uličke, pri výrobe šperkov, varešiek, tkaných kobercov či sviečok, ale aj hračiek i hlavolamov. Literárne a hudobné múzeum súčasne sprístupní výstavu Čarovný svet bábok a bábkového divadla.

4. Tradíciou jarmoku sa stali tiež rozhovory s remeselníkmi. Pri Barbakáne si v sobotu 7. septembra o 18:30 hod. budú môcť návštevníci vypočuť rozprávanie o ľudovom bábkarovi Antonovi Anderlem z Banskej Bystrice, pri príležitosti 80. výročia jeho narodenia.

5. Pýcha, nemravnosti, zlyhania či pády. Ich podstata je v akomkoľvek čase aktuálna. I o tom je scénický program Folklórneho súboru Urpín z Banskej Bystrice s názvom Dobrota, ktorý bude uvedený v piatok 6. septembra o 19:30 hod. na Námestí SNP. Tanečno-divadelné predstavenie vypovedá o živote, o jeho cestách a možnostiach, kedy môžeme opraviť aj nemožné.

6. Slovenský ľudový umelecký kolektív pôsobí v oblasti umeleckého spracovania a interpretácie tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku už od roku 1949. Jeho tvorba vychádza z autentických podôb slovenského ľudového umenia, ktoré spracováva do kvalitných a obľúbených predstavení. Tie prekračujú hranice medzi rôznymi formami umenia, a to od výtvarného, cez kostýmy, hudbu, tanec až po divadlo. SĽUK, ktorý slávi 75. výročie svojho vzniku, uvedie na banskobystrickom námestí v sobotu 7. septembra o 11:00 hod. tanečnú veselohru pre deti Gašparko a v ten istý deň o 20:00 hod. atraktívny program tancov a piesní z rôznych regiónov našej krajiny s názvom Slovensko.

7. Trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami budú umiestnené v okolí Barbakánu, na Starej Tržnici, Námestí Štefana Moysesa, Námestí SNP a v Dolnej ulici. Rezbári, keramikári, drotári, medovnikári, kováči, bylinkári, včelári a ďalší remeselníci z rôznych kútov Slovenska a zahraničia predstavia svoje zručnosti na tohtoročnom jarmoku. Viacerí z nich predvedú pri stánkoch aj ukážky svojej práce.

8. 366. Radvanský jarmok slávnostne otvorí brány pre verejnosť v piatok 6. septembra o 19:15 hod. na Námestí SNP. Otvorenie bude výnimočné svojou hravosťou. Návštevníci sa budú môcť ponoriť do spomienok na detstvo a túžob po plnom živote, ktoré sú v každom človeku. Prítomných tancom prevedie banskobystrický Folklórny súbor Urpín, slovom a hrou herečka Alenka Sušilová a jej malá dvojníčka Alicka Chlebničanová. Réžiu má v rukách Tereza Kmotorková a choreografiu Michaela Šeligová.

Podrobný program Radvanského jarmoku je zverejnený na webe mesta https://www.banskabystrica.sk/radvanskyjarmok/.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora