Aktuality

Od nedele 1. septembra začne platiť nočná regulácia parkovania v troch mestských častiach

IMG_7046

Podľa odborníkov na dopravu je každoročne prihlásených o niekoľko tisíc áut viac, ktoré mestá nevedia na svojom území umiestniť. Vyriešiť deficit parkovacích miest by znamenalo zastavať celé verejné priestranstvá na úkor zelene. Preto sa samosprávy naprieč Slovenskom postupne zameriavajú na reguláciu statickej dopravy. Od nedele 1. septembra 2024 začne platiť nový režim parkovania aj v Banskej Bystrici, pričom zvýhodnení pri parkovaní budú Banskobystričania s trvalým pobytom v zóne alebo meste, na základe vydanej rezidentskej parkovacej karty. Existujúcich šesť rezidentských zón sa rozšíri o lokalitu Uhliska, Podlavíc, Severnej a Bakossovej ulice, kde sa samospráva zameriava na nočnú reguláciu parkovania v čase od 17:00 hod. do 7:00 hod.

Rezidentská parkovacia karta

Na každý byt alebo prevádzku môžu  byť vydané max. dve rezidentské parkovacie karty v prípade splnenia podmienok pre vydanie, podľa platného VZN č. 4/2024. Pre vybavenie rezidentskej parkovacej karty je možné využiť webovú aplikáciu DataMesta (datamesta.banskabystrica.sk) alebo navštíviť Klientske centrum MsÚ. Doposiaľ bolo schválených 1 050 žiadostí o vydanie rezidentskej parkovacej karty v nových lokalitách. O vydanie rezidentskej parkovacej karty môžu požiadať aj obyvatelia šiestich existujúcich rezidentských zón – Fortničky, Sídliska, Kollárovej ulice, ulice Československej armády, Bakossovej ulice v smere do centra mesta a Ceste k nemocnici, ktoré prevzala samospráva do svojej správy od spoločnosti prevádzkujúcej systém plateného parkovania v Banskej Bystrici. Aktuálne vydané rezidentské parkovacie karty obyvateľov žijúcich v týchto lokalitách zostávajú v platnosti do doby ich exspirácie. Následne môžu mesto požiadať o vydanej novej.

Regulácia parkovania je v súčasnosti jediný spôsob, ako sa vysporiadať s parkovacím chaosom na našich sídliskách. Automobilov je v uliciach prebytok, preto postupne pristúpime k vytváraniu rezidentských zón aj  v ďalších lokalitách. Poplatky vybrané v danej zóne sa do nej vrátia späť v podobe budovania parkovacích miest, rekonštrukcie ciest a chodníkov a pod. Zavedenie rezidentských zón má zmysel a prináša viacero benefitov, preto verím, že na konci dňa budú obyvatelia mestských častí, ktoré tento rok zaregulujeme, spokojní,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Kto je oprávnený zaparkovať v rezidentskej zóne?

Kúpou rezidentskej parkovacej karty získava každý oprávnenie zaparkovať v danej rezidentskej zóne, nie však zaparkovať na konkrétnom parkovacom mieste. V rezidentskej zóne môže zaparkovať držiteľ rezidentskej karty, a zároveň každý návštevník, ktorý uhradí jednorazový poplatok za parkovanie v čase od 17:00 hod. do 7:00 hod. (Uhlisko, Podlavice, Severná – Bakossova) v parkovacom automate v hotovosti alebo bezkontaktnou platobnou kartou, formou SMS parkingu alebo prostredníctvom webovej aplikácie za sumu 3 eur/noc alebo 0,50 eur/hod.

Ako budú po zavedení rezidentských zón prebiehať kontroly?

 Kontroly budú vykonávať denne, podobne ako doposiaľ, príslušníci mestskej polície s využitím automatizovaného systému MAMP na zisťovanie úhrady platených parkovacích miest a rezidentských miest.  Vo fáze verejného obstarávania je v súčasnosti aj skenovacie vozidlo s príslušným skenovacím zariadením,“ dopĺňa náčelník MsP Viliam Pischko. V prípade, že niekto nebude mať vybavenú rezidentskú parkovaciu kartu alebo uhradený jednorazový poplatok, mestská polícia po 1. septembri majiteľov vozidiel upozorní na túto skutočnosť oznamom alebo dohovorom priamo na mieste.  Neskôr začne s ukladaním sankcií.

Čo bude s mojím vyhradeným parkovacím miestom, za ktoré mestu platím?

Oddelenie dopravných stavieb ako cestný správny orgán rozoslalo užívateľom vyhradených parkovacích miest na Uhlisku, Podlaviciach a Severnej i Bakossovej ulici výzvy na odstránenie predmetného dopravného značenia. V prípade, že tak neurobia, odstránenie dopravného značenia zabezpečí v mesiaci september mesto Banská Bystrica a uskladní ho v externom sklade do doby, kým ich majitelia nepožiadajú o vrátenie. Náklady, ktoré mestu vzniknú, si samospráva môže nárokovať od užívateľov, ktorí si takéto značenie neodstránia v požadovanom termíne.

Bližšie informácie o rezidentskom parkovaní je možné získať v sekcii PARKOVANIE, na e-mailovej adrese parkovanie@banskabystrica.sk alebo na telefónnych číslach 048/4330 310 a 048/4330 462.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora