Aktuality

Od dnešného dňa je možné požiadať o vydanie rezidentskej parkovacej karty

žiadosť o vydanie RPK

Od dnešného dňa je možné požiadať o vydanie rezidentskej parkovacej karty

Banská Bystrica, 15. júl 2024

VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Banská Bystrica, ktoré odsúhlasili poslanci na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dnes nadobudlo účinnosť. Znamená to, že od 1. septembra 2024 začne platiť nočná regulácia parkovania v novo zriadených rezidentských zónach na Uhlisku, v Podlaviciach a na Severnej a Bakossovej ulici (nepárne čísla), pričom zvýhodnení pri parkovaní budú Banskobystričania s trvalým pobytom v zóne alebo meste na základe vydanej rezidentskej parkovacej karty ku konkrétnemu evidenčnému číslu vozidla. O vydanie elektronickej rezidentskej parkovacej karty môžu obyvatelia dotknutých lokalít požiadať od dnešného dňa.

V súvislosti so zriadením rezidentských zón aktuálne prebiehajú stavebné práce v Podlaviciach, kde sa osádzajú zatrávňovacie panely. Nahradia tak nespevnené plochy využívané na parkovanie, vďaka čomu vzniknú oficiálne parkovacie miesta.  Na Uhlisku sa začína s komplexnou obnovou vozovky ulice Na Uhlisku a stavebnými úpravami na Viestovej ulici. Samospráva začína realizovať vodorovné a zvislé dopravné značenie tak, aby boli tieto lokality pripravené na zaregulovanie od 1. septembra 2024. Od začiatku septembra budú zároveň v týchto častiach mesta zrušené všetky vyhradené parkovacie miesta, tzv. rezervačky, okrem vyhradených parkovacích miest pre osoby ŤZP, ktoré sú držiteľmi parkovacích preukazov. Pre vydanie rezidentskej parkovacej karty mesto pripravilo online aplikáciu DataMesta, ktorá je dostupná na webe datamesta.banskabystrica.sk.

Prostredníctvom aplikácie  si každý obyvateľ rýchlo a jednoducho z pohodlia domova založí konto občana. Následne si môže vybaviť všetko potrebné súvisiace s parkovaním. Registrácia a vytvorenie konta občana v Mojej zóne je jednoduché a stačí na to pár krokov. Získať rezidentskú parkovaciu kartu je od dnešného dňa  možné aj v Klientskom centre mestského úradu, v rámci ktorého sme pre tento účel posilnili aj personálne kapacity.  Obyvateľom zároveň ponúkame možnosť využiť asistované vydávanie rezidentských parkovacích kariet priamo v nových rezidentských zónach počas šiestich augustových dní,“ objasňuje Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

Asistované vydávanie rezidentských parkovacích kariet bude možné v ZŠ Tajovského v Podlaviciach (5. a 12. 8), v ZŠ Golianova na Uhlisku (6. a 13. 8.) a v ZŠ s MŠ J. Bakossa v dňoch 7. a 14. 8.

Existujúce rezidentské zóny prejdú do správy mesta

V Banskej Bystrici zároveň už niekoľko rokov existujú rezidentské zóny s 24-hodinovou reguláciou parkovania na Fortničke, Sídlisku, Kollárovej ulici, ulici Československej armády, Bakossovej ulici v smere do centra mesta a na Ceste k nemocnici. Tieto rezidentské zóny mala doposiaľ v správe spoločnosť, ktorá v meste prevádzkuje systém plateného parkovania. Podľa schváleného VZN prechádzajú tieto zóny od dnes, 15. júla 2024 do správy mesta.

Znamená to zjednotenie pravidiel vydávania rezidentských parkovacích kariet a nastavenie novej cenovej politiky, pričom zvýhodňujeme obyvateľov s trvalým pobytom v Banskej Bystrici. Aktuálne vydané rezidentské parkovacie karty zostávajú obyvateľom týchto zón v platnosti do doby ich exspirácie. Následne budú môcť požiadať mesto Banská Bystrica o vydanie novej rezidentskej parkovacej karty. Našou ambíciou je po ukončení zmluvy so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje platené parkovanie v centre mesta, riešiť systém výberu parkovného vo vlastnej réžii od roku 2026. Od budúceho roka zároveň zavedieme regulované parkovanie v ďalších lokalitách. Je to jediná cesta ako urobiť poriadok na našich uliciach s parkovacím chaosom a začať postupne meniť dopravné návyky obyvateľov,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Poplatky vybrané v danej zóne sa do nej vrátia späť v podobe budovania parkovacích miest, resp. rekonštrukcie ciest a chodníkov. Kontrolu dodržiavania pravidiel budú vykonávať príslušníci mestskej polície priamo v zavedených rezidentských zónach, pričom pre vyššiu efektívnosť mesto plánuje zakúpiť aj skenovacie vozidlo.

Odpovede na najčastejšie otázky nájdete v sekcii PARKOVANIE. V prípade potreby sú obyvateľom k dispozícii kontakty: parkovanie@banskabystrica.sk, 048/4330 310, 048/4330 462.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora