Aktuality

Návštevníci zimného štadióna môžu parkovať bezplatne na záchytnom parkovisku Mičinská

IMG_6657

Nová regulácia parkovania a vytvorenie rezidentskej zóny na Uhlisku sa dotkne aj fanúšikov hokejových stretnutí či návštevníkov podujatí na zimnom štadióne. Od 1. septembra budú regulované všetky ulice v okolí štadióna a oprávnenie na nich parkovať budú mať od 17:00 hod. do 7:00 hod. len držitelia rezidentských parkovacích kariet. Pre všetkých ostatných bude parkovanie vo vymedzenom čase spoplatnené. Mesto preto v posledných dňoch realizovalo nevyhnutné stavebné úpravy na parkovisku Mičinská, s cieľom vytvoriť  bezplatné záchytné parkovisko s vyznačenými parkovacími miestami aj pre návštevníkov zimného štadióna.  

Počas hokejových zápasov zvyknú fanúšikovia hokeja parkovať na uliciach v okolí zimného štadióna, čím obsadzujú domácim obyvateľom parkovacie miesta a znemožňujú im parkovanie. Od septembra 2024 nastane zmena, keďže mestská časť Uhlisko bude spadať do zóny regulovaného parkovania. V okolí štadióna ide o ulice Hronské predmestie, Lesná, Jesenského, Boženy Němcovej a Timravy a ulicu Na Uhlisku, vrátane parkoviska na Bellušovej ulici pri železničnej trati.

Obyvatelia Uhliska sa na nás neraz obrátili so žiadosťou, aby sme v tejto lokalite parkovanie regulovali, pretože pri organizovaní väčších podujatí na zimnom štadióne nemohli zaparkovať pred vlastným domom. Ak budú chcieť fanúšikovia našich Baranov od septembra zaparkovať v blízkosti štadióna, po novom budú môcť v čase zápasov využiť bezplatné záchytné parkovisko na Mičinskej ceste. V posledných dňoch sme na ňom zrealizovali stavebné úpravy a vyznačili sme cca 125 parkovacích miest. Verím, že bezplatné parkovisko návštevníci zimáku ocenia a budú ho využívať,“ objasňuje primátor Ján Nosko.

Parkovisko na Mičinskej ceste sa nachádza len cca 300 metrov od zimného štadióna. K hlavnému vstupu sa dá z parkoviska dostať novým a osvetleným chodníkom popri Hrone jednoducho a bezpečne, len za pár minút. V súčasnosti je možné zaparkovať aj na spoplatnených parkoviskách v okolí Domu kultúry. Čoskoro bude možné odstaviť svoj automobil aj v novom parkovacom dome na Námestí slobody pri mestskom úrade.

„Je to hlavne o ohľaduplnosti návštevníkov hokejových zápasov, ale aj iných akcií, ktoré budú na zimnom štadióne organizované. V pešej dochádzkovej vzdialenosti päť minút od štadióna môžu využívať parkovacie plochy s kapacitou viac ako 400 miest. Samozrejme, ak to situácia obyvateľom dovoľuje, najlepšou voľbou je využiť MHD. Na Námestí slobody sa totiž nachádza najväčšia zastávka MHD v meste, z ktorej sa autobusom a trolejbusom dá pohodlne dostať do všetkých kútov Banskej Bystrice,“ hovorí 1. zástupca primátora Jakub Gajdošík.

Spolupráca mesta s hokejovým klubom

 „S mestom Banská Bystrica aktívne spolupracujeme na tom, aby sa nová regulácia parkovania dotkla našich fanúšikov, ktorí prichádzajú na zápasy autom, čo najmenej. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dohodnúť aj s naším partnerom OC Terminal, ktorý v deň domácich ligových zápasov sprístupní svoje parkovisko bezplatne pre našich fanúšikov. Teší nás, že nám vyšli v ústrety a v rámci budovania komunity v našom meste si vzájomne pomáhame. Celý mechanizmus parkovania predstavíme bližšie pred začiatkom novej sezóny. Chceli by sme vyzvať preto našich fanúšikov, aby rešpektovali novú reguláciu parkovania a počas hokejových zápasov či kultúrno-spoločenských podujatí využívali dostupné možnosti parkovania v okolí Tipsport arény alebo zvážili cestovanie MHD,“ dopĺňa riaditeľ hokejového klubu HC MONACObet Banská Bystrica Vladimír Tropp.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora