Aktuality

Na Radvanský jarmok zavítali delegácie z piatich partnerských miest Banskej Bystrice

IMG_7390

Primátor Ján Nosko aj počas tohtoročného 366. Radvanského jarmoku prijal v priestoroch historickej Radnice na Námestí SNP delegácie partnerských miest, s ktorými Banská Bystrica udržiava dlhoročné priateľské vzťahy. Zástupcovia britského Durhamu, maďarského Dabaša i Šalgótarjánu, poľského Radomu či amerického Charlestonu sa zhodli na tom, že rozvíjať a upevňovať spoluprácu, vzájomne si pomáhať pri organizovaní podujatí či rozvoji cestovného ruchu je aj v súčasnej dobe stále dôležité a prospešné. Hlavným motívom tohtoročného Radvanského jarmoku je hračka, preto si na pamiatku  z mesta pod Urpínom odnášajú drevený vĺčik s kyjatickým vzorom ako symbol rezbárskej precíznosti, ale aj zhmotnenie radosti, ktorú prináša obdarovaným.

Okrem slávnostného otvorenia Radvanského jarmoku budú mať delegácie možnosť navštíviť Hodinovú vežu, THURZO-FUGGER zážitkovú expozíciu či Španiu Dolinu.  Na tohtoročnom 366. Radvanskom jarmoku privítame okrem slovenských remeselníkov aj zástupcov zo zahraničia, napríklad z Českej republiky, Slovinska, Poľska či Maďarska. Práve maďarský Dabaš je príkladom udržiavania slovenských tradícií, keďže v ňom žije približne 4000 obyvateľov slovenskej národnosti.

Sú hrdí na to, že sa im darí udržiavať slovenské tradície a slovenský jazyk, ktorý je možné vybrať si ako voliteľný predmet už na základnej škole. So zástupcami Dabaša sme sa rozprávali o ďalších projektoch, ktoré by sme v nasledujúcom období mohli rozbehnúť. Keďže aj oni majú silné mládežnícke zázemie vo futbale a tenise, spoluprácu chceme zamerať okrem školskej oblasti aj na tú športovú,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Britské mesto Durham vyzdvihlo aktivity v oblasti kultúry a čerpania vzájomnej inšpirácie pri organizovaní svetelných festivalov. Delegácia z amerického Charlestonu naopak poukázala na dlhoročné študentské výmeny či spoluprácu pri propagácii knihy O koľko lásky som prišla od Alice Frühwaldovej. Konkrétne možnosti na rozvíjanie spoločných vzťahov predstavil aj poľský Radom.

V čase pandémie bola spolupráca medzi našimi partnerskými mestami pozastavená. Preto sme sa všetci zhodli na tom, že sa ju budeme snažiť zintenzívniť. Chceme, aby bola konkrétnejšia, a aby aj naši obyvatelia spoznávali práve tie mestá, ktoré sú si s Banskou Bystricou v mnohom podobné,“ dopĺňa Antónia Jurečková, vedúca Oddelenia medzinárodných vzťahov a zahraničného obchodu MsÚ v Banskej Bystrici.

V priestoroch radnice sa stretli aj Banskobystričania žijúci v zahraničí. Každé dva roky prichádzajú do srdca Slovenska, aby si vo svojom rodnom meste užili tradičný Radvanský jarmok. Hoci domovom sa im stala Austrália, Francúzsko, Rakúsko či Taliansko, do Banskej Bystrice sa vždy radi vrátia. Primátor Ján Nosko ich informoval o realizovaných, ale aj pripravovaných projektoch, rovnako ako mu i oni ponúkli pár nápadov, ako prilákať do mesta pod Urpínom ešte viac návštevníkov.

„Veľmi rád som na pôde Banskej Bystrice prijal všetky delegácie z našich partnerských miest, ako aj Banskobystričanov žijúcich v zahraničí. Verím, že 366. Radvanský jarmok si vychutnajú, načerpajú nové inšpirácie a budú sa u nás cítiť opäť príjemne,“ dopĺňa primátor.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria