Aktuality

Na Národnom dome sme odhalili pamätnú tabulu

IMG_7324

Po celonárodných oslavách 80. výročia SNP dnes bola na priečelí Národného domu slávnostne odhalená pamätná tabuľa. Venovaná je príslušníkom Úradu pre špeciálne operácie Spojeného kráľovstva a Úradu pre strategické služby Spojených štátov a ich slovenským spojencom, ktorí bojovali v okolí Banskej Bystrice v Slovenskom národnom povstaní v roku 1944.

Americkí a britskí vojaci, ktorí prišli na Slovensko v roku 1944 v rámci viacerých spravodajských misií sa následne pridali k Slovenskému národnému povstaniu. Neskôr boli zajatí v kopcoch nad Polomkou a následne popravení v koncentračnom tábore v Rakúsku. Tieto udalosti doposiaľ pripomínal len pamätník v Polomke. Iniciatíva osadenia pamätnej tabule na Národnom dome vznikla s cieľom podporiť informáciu o činnosti týchto jednotiek počas SNP aj na území mesta Banská Bystrica.

Som rád, že ďalšia dobrá vec sa podarila a v spolupráci s americkým a britským veľvyslanectvom na Slovensku sme mohli osadiť pamätnú tabuľu práve na Národnom dome, kde počas SNP pôsobili príslušníci britských a amerických spravodajských služieb. V júni som mal tú česť prijať syna jedného z padlých britských dôstojníkov aj na pôjde nášho mesta. S pánom Jamesom Sehmerom sme sa zhodli, že v tejto zložitej spoločenskej situácii je potrebné pripomínať si dôležité výročia a udalosti, a ich odkaz šíriť medzi budúce generácie,“ hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Vytvorenie pamätnej tabule odporučil historik z Múzea SNP Juraj Lepiš i Martin Posch z historického ústavu SAV. Výber miesta pre osadenie tabule bol konzultovaný s Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici. Grafický návrh vyhotovil vedúci Katedry grafiky Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici Patrik Ševčík. Po odhalení pamätnej tabule a položení venca sa zúčastneným prihovoril primátor Ján Nosko, vojnový veterán Vladimír Strmeň, britský veľvyslanec, J. E. Nigel Baker a americký veľvyslanec J. E. Gautam A. Rana

Jednota a rozhodnosť, ktorú títo hrdinovia prejavili tvárou v tvár nepredstaviteľným prekážkam, nám pripomínajú, že musíme naďalej stáť bok po boku ako národy, spojenci a priatelia, aby sme bránili hodnoty, ktoré si vážime.  Nech nám ich príklad dodá silu,” uviedol veľvyslanec Rana.

Plaketa symbolizuje významnú spoluprácu medzi spojeneckými silami a slovenskými bojovníkmi v oblasti Banskej Bystrice počas SNP v roku 1944. Spojenecké misie, ako napríklad britské operácie Windproof a Amsterdam a americká misia Dawes, hrali kľúčovú úlohu v poskytovaní spravodajských informácií, ako aj materiálnej podpory slovenským povstalcom. Tieto misie boli neoceniteľné pre úspech povstania a prispievali k oslobodeniu územia od nacistických okupantov.

Dúfam, že táto plaketa skutočne pomôže zachovať v pamäti budúcich generácií spomienku na obeť, ktorú priniesli títo muži. A ako súčasť živej pamäte mesta Banská Bystrica zaistí, aby sa na odkaz týchto odvážnych a statočných ľudí nikdy nezabudlo. My aj budúce generácie im dlhujeme tak veľa,“ povedal počas slávnostného odhalenia tabule veľvyslanec Baker.

Po presune do historickej Radnice na Námestí SNP zahrala Vojenská hudba Banská Bystrica i študenti z banskobystrického Konzervatória J. L. Bellu. Napokon zaznel úryvok z knihy O koľko lásky som prišla od autorky Alice Frühwaldovej v podaní jej dcéry Miriam Turianskej. Na odhalení pamätnej tabule sa zúčastnili aj delegácie z partnerských miest, z britského Durhamu a amerického Charlestonu, West Virginia.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora

Lucia Vittekova
Media Coordinator, U. S. Embassy

Monika Holečková
Senior Communications and Political Officer

 

Galéria