Aktuality

19. september: Most v Kremničke ponad rýchlostnú cestu R1 je uzavretý, polícia rozhodla aj o uzatvorení rýchlostnej cesty

image00003

Mesto Banská Bystrica vykonáva pravidelnú diagnostiku mostov, ktoré má vo svojom vlastníctve. Hoci  most v Kremničke (prvý most ponad R1-ku pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena) postavený v roku 1979, nie je evidovaný v majetku mesta, samospráva iniciatívne zabezpečila opätovnú prehliadku jeho aktuálneho stavu. Keďže najnovší monitoring preukázal náhlu poruchu, ktorá môže spôsobiť okamžitý kolaps mosta, už počas dnešného bol uzatvorený pre peších, cyklistov i motoristov. Na mestskom úrade zasadol krízový štáb za účasti zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, Okresného úradu a Policajného zboru SR, ktorý prijal ďalšie opatrenia. V popoludňajších hodinách bolo rozhodnuté o uzatvorení rýchlostnej cesty a o zbúraní mosta v najbližších dňoch.  Primátor Ján Nosko vyhlásil z tohto dôvodu mimoriadnu situáciu.

Dnes ráno sa na pôde mestského úradu uskutočnilo operatívne pracovné rokovanie za účasti odborných útvarov mesta, zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenskej správy ciest a Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici. Cieľom zúčastnených bolo prijať bezodkladné opatrenia po tom, čo mesto obdržalo v stredu 19. septembra najnovšiu správu o obhliadke tohto mosta.

Bezpečnosť obyvateľov je pre nás prvoradá. A aj keď tento most neevidujeme vo vlastníctve mesta, iniciatívne sme ho dali opäť zmonitorovať. Z dôvodu jeho havarijného stavu a akútnej poruchy sme boli nútení okamžite ho uzatvoriť pre akúkoľvek dopravu, peších aj cyklistov. Keďže most prechádza ponad rýchlostnú cestu R1, kľúčová pre nás bola ďalšia komunikácia s Národnou diaľničnou spoločnosťou a ministerstvom dopravy, aby sme našli čo najrýchlejšie riešenie a eliminovali všetky riziká. V popoludňajších hodinách sme spoločne rozhodli o uzatvorení rýchlostnej cesty R1,“ informoval primátor Ján Nosko.

Krízový štáb mesta rozhodol o prijatí ďalšieho opatrenia, ktorým bude odstránenie mosta v havarijnom stave.

„Uzatvorenie R1-ky a presmerovanie dopravy zahltí dopravu v našom meste, čo sa dá v mimoriadnej situácii vydržať len pár dní. Z dlhodobého hľadiska sa to však akceptovať nedá. Preto som napriek nejasnému vlastníctvu tohto mosta rozhodol, že pristúpime k jeho zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená, a aby nemalo presmerovanie dopravy z R1 negatívne dopady na obyvateľov nášho mesta,“ dopĺňa primátor Nosko.

Statik hovorí o vážnej poruche mosta a odporúča odstránenie nosnej konštrukcie.

Vykonali sme pravidelnú obhliadku mostného objektu, počas ktorej bola zistená prasklina v strednom poli mosta. Tá indikuje možný kolaps konštrukcie, otázne je kedy, preto je potrebné pristúpiť k okamžitému vylúčeniu dopravy a vykonaniu ďalších opatrení. Ide o špecifickú konštrukciu, pri ktorej sa poruchy alebo zmeny prejavujú náhle, čo sa stalo aj v tomto prípade,“ hovorí statik Milan Krajči.

Za NDS sme maximálne súčinní, okamžite sme pricestovali do Banskej Bystrice. Naši kolegovia z najbližších stredísk poskytujú rovnako plnú súčinnosť. Je záujmom nás všetkých, aby R1 bola opäť sprejazdnená,“ dopĺňa riaditeľ NDS Filip Macháček.

Obchádzkové trasy

Hliadky štátnej polície od rána odkláňajú z mosta dopravu, do doby jeho zbúrania bude uzatvorený dočasným dopravným značením, resp. trvalými prekážkami. Vladimír Farkaš, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici informoval o uzatvorení R1-ky a obchádzkových trasách.

V smere od Zvolena do Banskej Bystrice bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez križovatku Sielnica do mesta Sliač, pričom doprava bude pokračovať po ceste I/69 cez Badín, Rakytovce, Sládkovičovu ulicu, križovatku pri Tescu na Radvanský most a bude nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1.   V smere od Donovál a Brezna bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez výjazd pri Tescu na cestu medzi obchodnými domami Tesco a NAY. Následne bude doprava vedená cez Sládkovičovu ulicu a  nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1 pri predajni Zeppelin SK,“ dopĺňa Farkaš.

 

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria