Aktuality

Mičinský pitvor po prvý raz aj v centre Banskej Bystrice

AUTNER_GEISBERG_1200x630

Deviaty ročník divadelno-hudobného festivalu Mičinský pitvor  ponúkne aj tento rok poriadnu dávku humoru a dobrej nálady. Celý piatkový program (21. jún) sa po prvý raz presunie do Banskej Bystrice. Na nádvorí pri Barbakáne na Námestí Š. Moysesa budú môcť obyvatelia a návštevníci zažiť výnimočný program a stretnúť patrónku festivalu Kristínu Tormovú. Vstupenky na podujatie sú dostupné v sieti ticketlive.sk, zakúpiť si ich bude možné aj priamo na mieste. Víkendový program Mičinského pitvora sa uskutoční na tradičnom mieste, na Hornej Mičinej.

Živou pozvánkou na festival bude počas piatkového popoludnia (16:30 – 17:00 hod.) prejazd Dodávky humoru Dua Kyseli Krastafci cez Dolnú ulicu až k Barbakánu. Tam čaká všetkých milovníkov festivalu opäť atraktívny program. „Okrem koncertov sa môžu všetci tešiť aj na hosťa z Dánska Alexa Mihajlovskiho, ktorý začal v roku 1986 navrhovať a konštruovať bábku Barti. Ide o  marionetovú bábku s mimoriadne zložitým systémom ovládania strún. S viac ako 40 veľmi jemnými a väčšinou neviditeľnými strunami umožňuje Alex Bartimu pohybovať telom, črtami tváre, prstami a vyjadrovať emócie jedinečným spôsobom,“ hovorí Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Piatok 21.6.2024, Barbakán, Námestie Š. Moysesa, Banská Bystrica

17:00 hod. Otvorenie festivalu / Duo Kyseli Krastafci, Kristína Tormová – patrónka festivalu
17:15 hod. Alex Mihailovski / Mr. Barti / DK
18:00 hod. Katarína Koščová a Daniel Špiner / koncert
20:00 hod. Alex Mihailovski / Mr. Barti / DK
21:00 hod. Martin Geišberg & Richard Autner Band / koncert

Výnimočným zážitkom bude pre Banskobystričanov povrazochodec Oliver Zimmermann z Nemecka, ktorý v piatok o 19:15 hod. prejde po drôte z Katedrály sv. Františka Xaverského do budovy na Námestí SNP 22 (OLIVO Pizza Restaurant Cafe) vo výške približne 14 metrov.  „Oliver v utorok večer dorazil do nášho mesta, obzrel si priestory a od včera sa pripravuje na svoje vystúpenie,“ dopĺňa Zuzana Kohútová.

V piatkovom programe vystúpia na Starej Tržnici študenti Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici so svojím predstavením Kde bolo Tam bolo? „Toto predstavenie vzniklo ako site-specific priamo pre festival Mičinský pitvor minulý rok. Študenti s predstavením vystúpili v júli 2023 aj na medzinárodnom festivale pouličného divadla Za Dveřmi v Prahe,“ dopĺňa Kohútová.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria