Aktuality

Mesto pracuje na tvorbe dôležitého strategického dokumentu – Programe rozvoja bývania

Aerial view of slovak town Banska Bystrica surrounded by hills.

Bývanie patrí k základným potrebám človeka a vytváranie podmienok pre zabezpečenie bývania rôznych skupín obyvateľov je pre každú samosprávu dôležité. Mesto Banská Bystrica pracuje na tvorbe strategického dokumentu, ktorý sa touto problematikou zaoberá výhľadovo na nasledujúcich desať rokov. Kvalitný Program rozvoja bývania 2025 ꟷ 2035 pomôže pri praktickej realizácii zabezpečenia rôznych foriem bývania pre všetky sociálne skupiny žijúce v meste pod Urpínom. Samospráva chce do jeho spracovania zapojiť aj široké zastúpenie predstaviteľov z verejného, súkromného, občianskeho sektora i akademickej sféry. Ak všetko pôjde podľa plánu, nový komplexný dokument by mohol byť hotový v lete 2025.

Potreba tvorby nového strategického dokumentu je nevyhnutná z dôvodu skončenia platnosti pôvodného Programu rozvoja bývania. V rámci banskobystrického mestského úradu sa vytvoril tím odborných pracovníkov, ktorý bude zodpovedať za koordináciu procesu spracovania dokumentu, a vznikla prierezová interná pracovná skupina odborníkov MsÚ v oblasti rozvoja bývania.

Strategický dokument rieši problematiku bývania v Banskej Bystrici komplexne a stanovuje ciele pre uspokojenie jednej zo základných ľudských potrieb. Uchopuje problematiku v širších súvislostiach, a zároveň má priniesť efektívne nastavenie pomeru všetkých typov bývania a regulovaného  rozvoja. Naším cieľom je v rámci možností mesta Banská Bystrica priniesť fungujúce, inovatívne a udržateľné riešenia reflektujúce na potreby všetkých obyvateľov. Má slúžiť ako východiskový dokument nielen pre predstaviteľov mesta, ale aj pre partnerov, podnikateľov a investorov, ktorí v meste plánujú a realizujú aktivity v oblasti rôznych foriem bývania,“ objasňuje Ivica Gašparovičová, vedúca oddelenia územného plánovania MsÚ, ktorá bude zároveň odbornou garantkou tvorby dokumentu.

Samospráva aktuálne nastavuje celý postup, ako získať kvalitný dokument, ktorý pomôže pri praktickej realizácii možností zabezpečenia bývania. Zástupcovia mesta zároveň počas roka komunikovali aj s možnými partnermi, ktorí majú s tvorbou takýchto dokumentov skúsenosti, a ktorí by ho pre Banskú Bystricu vytvorili.

Už počas leta sme začali so zberom analytických dát potrebných k spracovaniu celého dokumentu. Zároveň sme absolvovali niekoľko rokovaní s potenciálnymi externými spracovateľmi Programu rozvoja bývania. Na začiatku sme intenzívne komunikovali s Katedrou verejnej ekonomiky a regionálneho rozvoja UMB, následne sme nadviazali spoluprácu aj s  Inštitútom pre aktívne bývanie so sídlom v Bratislave, ktorý spracoval dokument aj pre iné krajské mestá. Akonáhle sa doriešia zmluvné vzťahy, náš externý partner bude zodpovedný za vytvorenie a dodanie Programu rozvoja bývania na roky 2025 – 2035,“ objasňuje Martin Majling, 2. zástupca primátora.

Stretnutie základnej pracovnej skupiny aj s novým spracovateľom je naplánované na október 2024. Práce na analytickej časti bude samospráva realizovať počas jesenných mesiacov, riešenie strategickej a implementačnej časti v prvej polovici roka 2025. Ambíciou mesta je nový Program rozvoja bývania mesta Banská Bystrica 2025 ꟷ 2035 predstaviť širokej verejnosti v letných mesiacoch budúceho roka.

Pri tvorbe strategického dokumentu budeme klásť dôraz na participatívny proces, ktorý v súčasnosti nastavujeme. Zároveň pracujeme na analýze aktérov, ktorých bude mesto prizývať do pracovných skupín. Plánujeme zorganizovať konferenciu, ktorá bude zameraná aj na inšpirácie v oblasti inovatívnych prístupov rozvoja bývania,“ dopĺňa Soňa Kariková, vedúca Referátu participácie a inovácie v oblasti otvoreného spravovania MsÚ.

 

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora