Aktuality

Mesto má záujem ukončiť zmluvu s prevádzkovateľom kúpaliska

Plážové kúpalisko

Len máloktoré slovenské mesto sa môže pýšiť plážovým kúpaliskom vo svojom centre. Banskobystričania si ho vybudovali zväčša sami. Od roku 1953 až do roku 1957 na ňom odpracovali 150-tisíc brigádnických hodín. Oddychovo-športový a rekreačný areál tvoril zo začiatku len bazén, jazero, zelená trávnatá plocha a šatne s toaletami. Postupne pribúdali ďalšie nové bazény a atrakcie pre návštevníkov. Celý areál v minulosti prevádzkovalo mesto a jeho organizácie, ako napríklad Záhradnícke a rekreačné služby. V roku 2007 získala do dlhodobého nájmu, na tridsať rokov, banskobystrické plážové kúpalisko spoločnosť Aqualand Slovakia, s. r. o., ktorá mala povinnosť, podľa zmluvy, investovať do jeho obnovy. Na adresu súkromného podnikateľa sa už v roku 2011, za bývalého vedenia mesta, vzniesla vlna kritiky. Výhrady boli ku kvalite vody, poskytovaného občerstvenia, hygieny toaliet, budov a úpravy areálu. Nespokojnosť návštevníkov pretrváva dodnes.

Súčasné vedenie mesta si ďalšie fungovanie plážového kúpaliska s terajším prevádzkovateľom nespája a hľadá spôsoby, ako pre mesto nevýhodnú zmluvu ukončiť. Nájomná zmluva z roku 2007, ktorej účel a zásadné podmienky schválilo mestské zastupiteľstvo, a ktorú podpísal vtedajší primátor, značne tieto možnosti zužuje. Jej vypovedanie bez splnenia zákonných či zmluvných dôvodov, by dostalo mesto do súdneho sporu, s čím by súvisela hrozba finančných sankcií. Samospráva si dala preto vypracovať právnu analýzu tejto zmluvy od Univerzity Komenského v Bratislave.

Aktuálne pracujeme aj na obstaraní znaleckého posudku, ktorý zhodnotí investície súčasného nájomcu vložené do areálu plážového kúpaliska. K ukončeniu zmluvného vzťahu však musí dôjsť takým spôsobom, aby nám nevznikli ďalšie škody. V snahe vrátiť tento oddychovo-športový areál pod správu mesta, budeme aj naďalej pokračovať. Záleží nám, aby boli obyvatelia i návštevníci Banskej Bystrice s prevádzkou a službami plážového kúpaliska spokojní,“ hovorí Marica Koreňová, prednostka mestského úradu.

Dôkazom nespokojnosti návštevníkov je aj petícia s viac ako päťtisíc podpismi, ktorá požaduje vypovedanie zmluvy so súčasným nájomcom plážového kúpaliska. Dôvodom je nedostatočná údržba a čistota vody v bazénoch či hygienické podmienky. Text petície poukazuje i na zlé prevedenie hracích a zábavných prvkov a samotných bazénov, ktoré hraničí s ohrozovaním zdravia a života návštevníkov. Nespokojnosť je tiež s absentujúcou investíciou do infraštruktúry v celom objekte.

Stav, v akom sa kúpalisko nachádza, je nevyhovujúci a stotožňujem sa s výhradami  ľudí podpísanými pod petíciou. Ako je známe, obrátili sme sa na banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva so žiadosťou o vykonanie kontroly vzoriek vody z bazénov a stavu sociálnych zariadení. Taktiež sme požiadali Inšpektorát práce v Banskej Bystrici o kontrolu prevádzky herných prvkov či nafukovacích vodných atrakcií. Bezpečnosť a zdravie návštevníkov celého areálu je pre mesto prvoradá. Inšpektorát práce aj RÚVZ vykonávajú kontroly opakovane. Z ich záverov vyplýva, že podmienky prevádzkovania kúpaliska si nájomca plní, aj keď len na hranici nutného minima. Z môjho pohľadu, jediným správnym riešením, je vrátenie celého areálu späť pod správu mesta. Som presvedčený, že tak ako pri iných dlhoročných strašiakoch nášho mesta, akými boli Dom kultúry, autobusová stanica alebo  jama pri mestskom úrade, sa nám i v tomto prípade podarí problém vyriešiť. Ubezpečujem všetkých Banskobystričanov, že pre to urobím maximum,“ skonštatoval primátor Ján Nosko.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora