Aktuality

Mesto aj tento rok poskytne štipendium z Fondu Andreja Hanzlíka

Štipendium

Študenti stredných a vysokých škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia môžu na začiatku nového školského roka 2024/2025 získať štipendium. Podmienky poskytovania finančného príspevku upravuje Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o štipendijnom Fonde Andreja Hanzlíka. Žiadosť, spolu s prílohami, je potrebné doručiť na Klientske centrum mestského úradu do 15. septembra 2024.

O štipendium sa môžu uchádzať stredoškoláci a vysokoškoláci s trvalým pobytom v meste Banská Bystrica, ktorí dosiahli v predchádzajúcich dvoch rokoch priemerný prospech do 2,0. Podmienkou taktiež je, aby spoločne posudzované príjmy v rodine žiadateľa nepresiahli dvojnásobok súm stanovených v zákone o životnom minime. Ďalšia súvisí s tým, že žiadateľ sa po ukončení štúdia zaväzuje vrátiť minimálne na dva roky do mesta pod Urpínom.

Pri posudzovaní štipendia sa prihliada na finančnú náročnosť študijného odboru, ako aj na sociálne a majetkové pomery žiadateľa. Úplné znenie VZN a vzor žiadosti o štipendium nájdu uchádzači na webovej stránke mesta.

Samospráva udeľuje štipendium od roku 2009. Doteraz bolo celkovo podporených 52 študentov stredných a vysokých škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia. Mesto poskytlo za 15 rokov na štipendium zo svojho rozpočtu financie v celkovej výške 42 464 eur. Niektorí študenti boli podporení v jednotlivých školských rokoch opakovane.

———————————————————————————————————————

Štipendijný fond nesie meno slovenského právnika a verejného činiteľa Andreja Hanzlíka. V rokoch 1923 až 1927 zastával pozíciu starostu Banskej Bystrice. Zaslúžil sa o výstavbu viacerých reprezentačných budov v meste. Rodák z Radvane podporoval nadaných žiakov zo sociálne slabých rodín, za čo získal označenie „advokát chudobných“.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora