Aktuality

Mesto aj tento rok investovalo do svojich budov takmer 1,5 mil. eur, pokračujeme v obnove šk. jedální a kuchýň

IMG_8537

Banskobystrická samospráva aj tento rok investovala do údržby objektov vo svojom vlastníctve takmer 1 500 000 eur. V  školách, škôlkach či zariadeniach sociálnych služieb sa zrealizovali nevyhnutné opravy havarijného stavu kanalizácie, podláh, sociálnych zariadení či elektroinštalácie. Okrem toho, že mesto postupne vymieňa v  materských školách starý nábytok za nový, zameriava pozornosť aj na modernizáciu kuchýň a potrebného vybavenia. Deti, zamestnanci i klienti tak môžu tráviť čas v kvalitnejšom a bezpečnejšom prostredí.

Mesto Banská Bystrica je dlhodobo úspešné v získavaní mimorozpočtových zdrojov na rekonštrukciu svojich existujúcich budov. Ušetrené zdroje v mestskom rozpočte tak môže investovať do nevyhnutnej údržby objektov a modernizácie ich vnútorného vybavenia.

Investičný dlh je obrovský nielen na cestách, chodníkoch či mostoch, ale aj budovách vo vlastníctve mesta, do ktorých sa neinvestovalo aj 50 rokov. Z mimorozpočtových zdrojov dokážeme rekonštruovať zastarané objekty a znižovať ich energetickú náročnosť. Vďaka ušetreným financiám na prevádzke môžeme následne investovať aj do potrebnej údržby a odstraňovania havarijných stavov v našich škôlkach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, v budove mestského úradu či v objektoch slúžiacich na stretávanie sa komunít či organizovanie kultúrnych podujatí,“ objasňuje primátor Ján Nosko.

Počas letných mesiacov sa podarilo zrealizovať rekonštrukciu elektroinštalácie v ZŠ Slobodného slovenského vysielača, ale aj druhú etapu odstránenia havarijného stavu kanalizácie v ZŠ Moskovská. Zatiaľ čo jedno detašované pracovisko Základnej umeleckej školy J. Cikkera na Fončorde bolo v minulom roku zateplené,  druhé v Lazovnej ulici čaká obnova hydroizolácie, vďaka čomu už do budovy nebude zatekať. Čiastočnou obnovou hydroizolácie a obnovou kanalizácie prejde aj Centrum voľného času na Havranskom.

Pokračujeme v obnove jedální a kuchýň v materských i základných  školách

Samospráva venovala aj tento rok pozornosť zastaralým školským jedálňam a kuchyniam. Po prvej etape rozsiahlej rekonštrukcie kuchyne v ZŠ Spojová, sa zrealizovala aj druhá etapa zameraná na výmenu rozvodov kanalizácie a podláh, ktoré už ohrozovali bezpečnosť zamestnancov. Do kuchyne v ZŠ Ďumbierska, ktorá prešla rozsiahlou rekonštrukciou vlani,  mesto dokúpilo ďalšie potrebné  kuchynské zariadenie.

Na modernizáciu kuchýň sme sa zamerali aj vo viacerých našich materských školách. Teší ma, že nová kuchyňa s novým vybavením je realitou už aj v Materskej škole Na Lúčkach, kde pani kuchárky využívali staré opotrebované kuchynské zariadenie. Podľa ich slov im ide teraz príprava jedál pre škôlkarov na moderných a energicky efektívnych zariadeniach od ruky. V ďalších škôlkach sa práce zamerali na maľovanie, výmeny kotlov, opravy čerpadiel i vstupov, podláh a pod. Verím, že všetky opatrenia a stavebné úpravy, ktoré postupne realizujeme nielenže skvalitnia priestory, ale aj uľahčia prácu našim kuchárkam,“ dopĺňa Nosko.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora