Aktuality

Medzinárodný deň detí si v Banskej Bystrici užijeme tak, ako sa patrí

DSC_0887

Prvý júnový deň bude v Banskej Bystrici veselo vďaka programu, ktorý pripravuje samospráva ako oslavu sviatku všetkých detí. Na MDD si budú môcť rodiny so svojimi ratolesťami užiť mnoho atrakcií nielen v Parku pod Pamätníkom SNP, ale aj na Starej Tržnici či na Námestí SNP. Tento rok zostavilo mesto zaujímavý program obohatený aj o vzdelávacie aktivity, ktoré malých aj veľkých naučia napríklad ako sporiť, sadiť kvety či bližšie spoznať život zvierat v lese. Pozvanie na podujatie prijal aj slovenský básnik a autor literatúry pre deti a mládež Daniel Hevier. So všetkými návštevníkmi zároveň symbolicky otvoríme obnovené výtvarné dielo Hexagon, ktoré v minulosti slúžilo ako detské ihrisko.

Program v Parku pod Pamätníkom SNP sa začne o 15:00 hod. rôznymi športovými aktivitami, pokračovať bude na hlavnom i menšom pódiu. Program Medzinárodného dňa detí už tradične otvorí tanečné vystúpenie žiakov ZUŠ J. Cikkera. Okrem nich sa predstavia deti z tanečného štúdia POUS, kúzelník Talostan a hudobno-pracovná skupina Vrbovskí víťazi. Na malom pódiu v areáli parku sa môžu deti s rodičmi tešiť na viacžánrové vystúpenie Daniela Heviera, Jobusovky Branislava Jobusa a projekt Bystré deti, s cieľom naučiť najmenších zdravým finančným návykom. Najmenší návštevníci sa budú môcť zúčastniť na interaktívnom predstavení Bábkového divadla na Rázcestí Akvabatolárium. To ponúka možnosť zažiť výpravu z kúpeľne až do mora, vďaka jednoduchej hre s vodou, zvukmi a predmetmi, ktoré s ňou bežne súvisia.

„Okrem programu v parku poteší deti o 16:00 hod. na Starej Tržnici predstavenie Vlk na mesiaci v podaní Divadla Houže. Na Námestí SNP v tento deň o 17:00 hod.  zažijú Banskobystričania a Banskobystričanky energickú bubnovú show známej skupiny Campana Batucada, ktorá bude následne lákať všetkých z námestia až do Parku pod Pamätníkom SNP,“ hovorí Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra – Robotnícky dom.

Deti sa v parku môžu tešiť aj na rôzne hry, súťaže, tvorivé dielne, športové aktivity, parkour, sadenie kvietkov so šikovnými pracovníčkami ZAaRESu, ukážky práce hasičov, mestských policajtov i Slovenského Červeného kríža, Územného spolu Banská Bystrica, jazdu na turistickom vláčiku NEUSOHL EXPRESS či environmentálne aktivity, ktoré pripravia zamestnanci Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.

Symbolické otvorenie Hexagonu

Súčasťou MDD bude o 17:00 hod. v Parku pod Pamätníkom SNP aj symbolické otvorenie Hexagonu, výtvarného diela, ktorého obnovu sme mohli pozorovať počas uplynulých mesiacov.

„Otvorenie niekdajšieho detského ihriska spestrí pohybovo – tanečné predstavenie v podaní Divadla Štúdio tanca. Umelci ho pripravili už minulý rok v spolupráci so Stredoslovenskou galériou, s cieľom podporiť záchranu a obnovu vážne poškodeného Hexagonu,“ dopĺňa Kohútová.

Hexagon je výtvarné dielo vo verejnom priestore, a nie oficiálne detské ihrisko. Tie musia  v súčasnosti spĺňať prísne nastavené bezpečnostné kritériá. Vstup naň bude tak, ako doposiaľ, možný len na vlastnú zodpovednosť.

Všetkých malých aj veľkých Banskobystričanov a Banskobystričanky pozývam, aby si prišli vychutnať oslavu sviatku všetkých detí tak, ako sa patrí. Verím, že sobotňajší deň si všetci naplno užijú v dobrej nálade,“ pozýva primátor Ján Nosko.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria