Aktuality

Majstrovstvá Európy v atletike privítajú účastníkov z takmer 50 krajín

ME v atletike do 18 rokov

Pred dvoma rokmi mesto pod Urpínom zažiarilo prípravou a usporiadaním Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF). A žiariť bude opäť. Tento raz získalo právo usporiadať prestížne atletické podujatie. Štadión na Štiavničkách sa stane už o pár dní dejiskom majstrovstiev Európy (ME) v atletike do 18 rokov. Športová elita v tejto vekovej kategórii zabojuje o medailové pozície od 18. do 21. júla 2024. Počas podujatia budú v okolí športoviska platiť i dopravné obmedzenia.  

Na Národnom atletickom štadióne VŠC Dukla v Banskej Bystrici sa predstaví 1 190 účastníkov zo 48 krajín. Slovensko bude reprezentovať 39 atlétov, čo je doteraz rekordná účasť našich zástupcov v histórii tohto športového podujatia.

Vľavo Lenka Gymerská, vpravo Laura Frličková
Vľavo Lenka Gymerská, vpravo Laura Frličková

„Organizovanie európskych majstrovstiev do 18 rokov je naplnením nášho dlhoročného cieľa a súčasťou stratégie rozvoja slovenskej atletiky. Mesto Banská Bystrica zohráva pri organizácii tohto podujatia kľúčovú úlohu. Vie pomôcť s dopravou, bezpečnosťou, s likvidáciou odpadu či sprievodným programom. Okrem športovcov a členov realizačných tímov prídu aj fanúšikovia, ktorí budú povzbudzovať. V tejto vekovej kategórii prichádzajú povzbudzovať i rodinní príslušníci, a pre mesto i región je to príležitosť na podporu turizmu a propagáciu kultúry,“ povedal Peter Korčok, prezident Slovenského atletického  zväzu (SAZ).

Do Banskej Bystrice zavítajú počas štyroch dní nielen mladí atléti, ale aj členovia realizačných tímov, okolo 150 rozhodcov, 350 dobrovoľníkov, domáci i zahraniční hostia a ďalší účastníci, vrátane bezpečnostných a zdravotných zložiek i televíznych štábov. Podrobný program jednotlivých športových disciplín je zverejnený na webovej stránke Slovenského atletického zväzu.

Medaily
Medaily ME do 18 rokov v atletike

Celkovo budú rozdelené štyri desiatky medailových kolekcií. Grafický návrh medailí, ktorý vytvoril Peter Buček, pozostáva z troch fragmentov, z motívu Námestia SNP v Banskej Bystrici a z log podujatia i SAZ.

„Banská Bystrica dokázala pred a počas EYOF-u vytvoriť kvalitnú športovú infraštruktúru, ktorá umožňuje organizovať aj veľké medzinárodné podujatia. Verím, že mládežnícke majstrovstvá  prilákajú nielen stovky atlétov, ale i verejnosť, ktorá má k tomuto športu vzťah. Som rád, že sa uskutočnia na Národnom atletickom štadióne Vojenského športového centra Dukla na Štiavničkách, ktorý spĺňa všetky normy a má certifikát od Svetovej atletiky na organizovanie podujatí takéhoto formátu. Teší ma, že už druhý raz sa stane mesto pod Urpínom dejiskom prestížnej športovej udalosti medzinárodného rozsahu. Som presvedčený, že 14. ročník majstrovstiev bude významným sviatkom športu, priateľstva a súdržnosti,“ poznamenal primátor Ján Nosko.

V súvislosti s organizovaním európskych atletických majstrovstiev začnú v okolí Národného atletického štadióna VŠC Dukla platiť aj dopravné obmedzenia. Od 12. do 23. júla 2024 bude uzatvorené parkovisko na Hutnej ulici. Miestne cesty Hutná ulica a Cesta na štadión budú v termíne od 14. do 23. júla uzatvorené pre všetky motorové vozidlá, okrem automobilov organizátorov atletického podujatia. V tomto období bude povolený vjazd len k čerpacej stanici Slovnaft. Návštevníkom plážového kúpaliska odporúčame využiť parkovisko oproti ZAaRES-u.

„Počas športového podujatia bude súčinná aj mestská polícia, ktorá zabezpečí verejný poriadok v okolí štadióna na Štiavničkách. Zároveň bude dohliadať na bezpečnosť peších na priechodoch pre chodcov na Tajovského a Švermovej ulici, v čase od 15. do 21. júla tohto roka,“ uviedol Viliam Pischko, náčelník Mestskej polície Banská Bystrica.

Návštevníci a milovníci atletiky si môžu zakúpiť na európske majstrovstvá poldennú a celodennú vstupenku. Rovnako i permanentku na celé štyri dni trvania športového podujatia.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora