Aktuality

Klienti KOMUCE sa v obnovených priestoroch cítia ako doma v obývačke

IMG_5426

Samospráva postupne investuje do rekonštrukcie svojich zariadení sociálnych služieb, nákupu nového vybavenia i odstraňovania havarijných stavov. Modernizované priestory a po rokoch aj  funkčná kanalizácia, sú už dnes realitou v  Komunitnom multifunkčnom centre KOMUCE na Krivánskej ulici v Sásovej. Klienti môžu využívať kvalitné priestory na oddych, realizáciu rôznych aktivít a stretnutia so svojimi blízkymi. V spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska pribudli v objekte prvky pre ľudí so zrakovým postihnutím. Za posledný rok investovalo mesto do stavebných prác a modernizácie objektu cca 350 000 eur.

Zatiaľ čo pri Zariadení pre seniorov Jeseň na Fončorde finišuje výstavba oddychovej zóny Magnólia, pri objekte KOMUCE na Krivánskej ulici v Sásovej sa podarilo vyriešiť dlhodobý problém s kanalizáciou v havarijnom stave. Uplynulý rok bol zároveň rokom rekonštrukcie a modernizácie  priestorov, ktoré dnes využívajú klienti na spoločné posedenia.

Som rád, že sa nám postupne darí skvalitňovať a modernizovať aj zariadenia sociálnych služieb, aby sa v nich naši klienti  cítili príjemne, mohli sa socializovať a oddýchnuť si. Súčasťou rekonštrukcií je aj zveľaďovanie, zefektívnenie a optimalizácia priestorov, ktoré slúžia pre zamestnancov a sociálnych pracovníkov KOMUCE. Vo všetkých zariadeniach zároveň budujeme aj bezbariérové kúpeľne, ktoré  uľahčujú prácu opatrovateľkám pri starostlivosti o imobilných prijímateľov sociálnych služieb,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Odbor sociálnych vecí za posledné obdobie vytvoril v KOMUCE z nebytových miestností priestory pre spoločenské aktivity a záujmovú činnosť klientov. Už dnes ich využívajú na stretnutia s rodinnými príslušníkmi či spoločné podujatia s deťmi a študentmi pri realizácii rôznych projektov.

Vytvorili sme pre nich malé obývačky, kde sa radi stretávajú, vedú neformálne rozhovory, spomínajú a sledujú dianie na ulici. Upravili sme obe jedálne, kaplnku, pribudla relaxačná i počítačová miestnosť, ktoré sme zariadili novým nábytkom. Novinkou je ďalšia ergomiestnosť, v ktorej klienti vyrábajú sviečky či mydlá, alebo sa hrajú spoločenské hry.  Tešíme sa, že nové priestory oceňujú nielen oni, ale aj ich rodinní príslušníci a zamestnanci,“ dopĺňa Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Do KOMUCE na Krivánskej ulici boli zároveň zakúpené nové elektrické polohovateľné postele, výškovo nastaviteľné jedálenské stolíky, hygienické stoličky, čističky vzduchu a ďalší nábytok rôzneho druhu.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria