Aktuality

Jubilejné 80. výročie SNP si pripomenieme na budúci týždeň, počítať treba aj s dopravnými obmedzeniami

Oslava SNP_80. výročie

Od vypuknutia Slovenského národného povstania uplynie o pár dní osem desaťročí. Celoštátne oslavy SNP sa uskutočnia 28. a 29. augusta 2024 v meste pod Urpínom. Pripravený je pestrý kultúrno-spoločenský a sprievodný program spojený s vojenskou prehliadkou. Novinkou bude prísaha absolventov základného vojenského výcviku. Počas trvania prípravy osláv, ako aj v priebehu ich konania, sa v centre mesta a blízkom okolí upraví dopravný režim. Vodiči a verejnosť budú o obmedzeniach informovaní pros­tredníctvom dopravného značenia. Pre návštevníkov bude zabezpečená kyvadlová doprava, ako aj záchytné parkoviská.  

Z dôvodu vykonávania nácvikov vojenskej prehliadky bude v nedeľu 25. augusta uzavretá cesta I/69, spájajúca Banskú Bystricu a Zvolen od 13:00 do 4:00 hod., resp. do ukončenia, a banskobystrická nábrežná komunikácia I/66, úsek od SC Európa po Lion Car, od 16:00 hod. V smere od Zvolena do Banskej Bystrice bude od 14:00 do 4:00 hod., resp. do ukončenia nácvikov, uzatvorená aj R1-ka. Z rovnakého dôvodu je potrebné počítať s úpravou dopravného režimu i v nasledujúcich dňoch. Komunikácia I/69 bude uzavretá v pondelok 26. augusta od 18:00 hod. do utorka 27. augusta do 4:00 hod. Na ceste I/66 platí uzávera od pondelka 26. augusta v čase od 21:00 hod. do utorka 27. augusta do 4:00 hod. a na R1-ke od 19:00 hod.

Z nedele 25. augusta do pondelka 26. augusta v čase medzi 16:00 až 4.00 hod. a z pondelka 26. augusta do utorka 27. augusta od 21:00 do 4:00 hod., bude kvôli uzávere cesty I/66 zobojsmernená premávka na Kuzmányho ulici, nakoľko výjazd z Kapitulskej ulice na cestu I/66 bude neprejazdný.

Vo štvrtok 29. augusta, v deň celoštátnych osláv, bude komunikácia I/69 uzavretá medzi 13:00 až 22:00 hod., cesta I/66 a R1-ka od 14:00 do 22:00 hod, resp. do ukončenia podujatia. V súvislosti s oslavami SNP bude zákaz vjazdu a parkovania platiť od polnoci 28. augusta do 29. augusta do 23:00 hod. na uliciach J. Cikkera, F. Švantnera, Kapitulská, Kuzmányho a Národná. Uzavreté bude aj Námestie Štefana Moysesa, so zákazom vjazdu od Bakossovej ulice. Uzávera v uvedených dňoch platí aj na viaceré parkoviská, a to medzi Domom kultúry a cestou I/66, na Štefánikom nábreží a pred budovou Ozbrojených síl SR, od odbočky ulice Československej armády. Časť dopravných obmedzení bude pokračovať kvôli oslavám Dňa Ústavy SR a Dňa kroja aj v nedeľu 1. septembra tohto roka.

Pre návštevníkov osláv bude súčasne zabezpečená kyvadlová doprava z Radvaň parku do centra a späť. Zvoz a odvoz účastníkov osláv bude realizovaný z parkovísk na Zvolenskej ceste, konkrétne z Radvaň parku, OBI a OC TESCO, ako aj z parkoviska na Tajovského ulici pred LIDL-om. Od Radvaň parku k centru mesta bude kyvadlová doprava premávať v 15-minútových a 20-minútových inter­valoch od 8:00 do 22:30 hod. cez zastávky: Radvaň park – ZVT – TESCO – Podháj SZU – Sládkovičova ul. – Nám. Ľ. Štúra – Okresný úrad – Vajanského námestie. Z centra mesta do Radvaň parku bude kyvadlová doprava premávať taktiež v 15-minútových a 20-minútových intervaloch v čase medzi 8:10 až 22:20 hod. cez zastávky: Vajanského námestie – EUROPA SC – Okresný úrad – Nám. Ľ. Štúra – Sládkovičova – Podháj SZU – TESCO – ZVT – Radvaň park.

K dispozícii bude aj desať záchytných parkovísk, na ktorých bude možné odstaviť vozidlá:

  • OC Kaufland / Námestie Ľ. Štúra
  • SC Europa / Na Troskách (parkovanie do troch hodín je bezplatné)
  • OC Point / Námestie Vajanského
  • OC Terminál / 29. augusta
  • OC Kaufland / 29. augusta
  • parkovisko Mičinská cesta
  • OBI /Zvolenská cesta
  • Radvaň park / Zvolenská cesta
  • LIDL / Nad plážou
  • parkovisko na Štiavničkách

V čase osláv je potrebné počítať s úpravou premávky MHD a prímestskej autobusovej dopravy. Obmedzenia týkajúce sa konkrétnych liniek MHDprímestských spojov sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva obrany SR. Dostupné sú aj na webových portáloch dopravcov: Dopravný podnik mesta Banská BystricaSAD Zvolen.

Záujemcom, ktorí sa zúčastnia na podujatí k 80. výročiu SNP v Banskej Bystrici, odporúčame sledovať informácie o dopravných obmedzeniach pred a počas trvania osláv na webe rezortu obrany. Údaje budú pravidelne aktualizované a dopĺňané, nakoľko dopravné obmedzenia sa môžu v reálnom čase meniť. Zároveň sa ospravedlňujeme obyvateľom Banskej Bystrice za nepríjemnosti, ktoré mohli byť spôsobené hlukom a dopravnými obmedzeniami počas generálneho nácviku, ako aj nadchádzajúcej slávnostnej vojenskej prehliadky. Apelujeme na vodičov, aby pred a počas osláv SNP rešpektovali pokyny mestskej a štátnej polície, ako aj zákazy parkovania na viacerých banskobystrických uliciach.

 Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria