Aktuality

Historické centrum zaplnia veterány aj umelci s vlastnou autorskou tvorbou

The Grand Retro Show

Banskobystrické kultúrne leto je v plnom prúde. Návštevníci mesta pod Urpínom sa môžu aj v auguste tešiť na pestrý program. Stretnutie historických vozidiel na Námestí SNP nebude o motoristických výkonoch a najazdených kilometroch, ale o stretnutí ľudí, ktorých spájajú autá vyrobené do roku 1945. Jubilejný 10. ročník podujatia The Grand Retro Show sa uskutoční v sobotu 3. augusta 2024 od 10:30 do 13:00 hod.  Jeho súčasťou bude aj prehliadka dobových kostýmov, ktoré si posádky prispôsobujú k svojim štvorkolesovým tátošom. Súčasťou Banskobystrického kultúrneho leta bude aj 5. ročník multižánrového festivalu Voľné pódium. Dvojdňové podujatie sa uskutoční počas druhého augustového víkendu.

THE GRAND RETRO SHOW
V znamení noblesy a elegancie sa na Námestí SNP bude niesť prvá tohtoročná augustová sobota. Milovníci historických vozidiel sa môžu tešiť na stretnutie veteránov z rokov minulých. Lákadlom 10. ročníka bude pretekársky špeciál Bently z roku 1937. Návštevníci uvidia aj na veterán Auburn 851, ktorý vlastnila, okrem iných, aj nemecko-americká filmová hviezda Hollywoodu Marlen Dietrich. Medzi päťdesiatkou veteránov bude tiež závodné MG typ J z roku 1932. Premiérovo sa predstaví zrenovovaná storočná Tatra 11. Najstarším vozidlom na The Grand Retro Show bude Fiat z roku 1919. Počas podujatia sa o kvalitný hudobný program postará ženské zoskupenie BonBon Trio. Petra Sedláková, Marcela Cmorejová a Katarína Baarová vtiahnu účastníkov veterán zrazu do sveta parížskych kaviarní a šansónov. Zaznejú hity plné emócií a silných melódií, ako aj svetových songov v podobe nových aranžmánov. Historické vozidlá budú môcť návštevníci obdivovať približne do 13:00 hod. Následne sa sprievod veteránov vydá na jazdu Podpoľaním na zámok vo Vígľaši, kde sa uskutoční ďalší kultúrny program.

VOĽNÉ PÓDIUM
Do projektu, ktorý dáva priestor hlavne umelcom s vlastnou autorskou tvorbou, sa tento rok prihlásilo desať záujemcov. Z nich bolo vybraných sedem interpretov. Ich vystúpenia si budú môcť vychutnať  nielen Banskobystričania, ale i návštevníci mesta pod Urpínom od 9. do 10. augusta 2024 na Námestí SNP. Celkový program hudobného festivalu bude rôznorodý. Na pódiu sa predstavia umelci, ktorí hrajú rôzne hudobné štýly. Piatkový program otvorí sólový spevák a rodák zo Spišskej Novej Vsi Adam Pavol, ktorý už päť rokov žije v Banskej Bystrici. Následne sa predstaví domáca kapela Under My Issue, multižánrové zoskupenie Hills Bros a rapper Sermone. Program uzatvoria famózni Vec a Tono S. s projektom Ultrazvuk. Aj sobota bude hudobne pestrá. Na pódiu najskôr vystúpia PBM Dovalovci a Nela Šajbanová. Na nich naviaže kapela TMiS, ktorá hrá jazzrock, fusion a progresive rock. Po nej sa predstaví skupina P.O.H. pochádzajúca z Oravy. Festival uzavrie banskobystrické zoskupenie Secret Session, ktoré okrem vlastnej tvorby zaujme aj vizuálnou performanciou.

ĎALŠIE AKCIE BANSKOBYSTRICKÉHO KULTÚRNEHO LETA
Podobne ako počas júla, aj v auguste budú pokračovať prehliadky kostolov, ktoré sa uskutočnia 9. a 23. augusta 2024 o 17:30 hod. Potulky mestom sú zas plánované na 2. a 16. augusta tohto roka o 17:00 hod. Ďalšie informácie o najbližších podujatiach sú zverejnené na webe meste v časti PODUJATIA  a na webovej stránke Robotníckeho domu. 

Kultúrne centrum Robotnícky dom                                           

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria