Aktuality

Festival Svetlo v meste: centrum Banskej Bystrice sa rozsvieti neobyčajným spôsobom

ilustračná foto

Po minuloročnom úspešnom podujatí Svetlo v Kúte, keď sa na Mikuláša rozsvietil na Námestí SNP nielen  vianočný stromček, ale vďaka videomappingu aj meštiansky dom z 15. storočia Kút12, prichádzajú organizátori s ešte väčšou neobyčajnou svetelnou šou. Nezabudnuteľný zážitok si z najkrajšieho námestia na Slovensku odnesú všetci návštevníci, ktorí v sobotu 28. septembra od 19:00  hod. do 23:00 hod. zavítajú do centra mesta a vychutnajú si festival Svetlo v meste. Vizuálno-umelecké podujatie sľubuje, že zo srdca Banskej Bystrice sa stane živý priestor, v ktorom dominujúcim prvkom nebudú len pamiatky, budovy, ulice a interiéry, ale tiež umelecké inštalácie od slovenských umelcov i študentov umenia.

Festival Svetlo v meste pod taktovkou novej vlny mladých umelcov nadväzuje na úspešné podujatie Svetlo v Kúte, ktoré vlani prostredníctvom rozmanitých svetelných a multimediálnych inštalácií zvýraznilo a podčiarklo charakter kultúrnej pamiatky – meštianskeho domu z 15. storočia.  Nezvyčajné svetelné atrakcie osvetlia tento rok viaceré objekty námestia i okolia a postarajú sa o jedinečné zážitky. Festival, ktorý prepája kultúru, umenie a svetlo oslovuje všetky skupiny návštevníkov, bez ohľadu na vek či záujmy.

Festival Svetlo v meste unikátnym spôsobom, formou svetelných, videomappingových či laserových predstavení priblíži širokej verejnosti historické príbehy dominánt Námestia SNP a sústredí sa na to, čo je na nich jedinečné a osobité. Všetci návštevníci budú môcť pozorovať impozantné skĺbenie umenia a architektúry v interiéri aj v exteriéri najkrajších historických objektov v centre mesta. Očakávame, že podujatie zanechá v mnohých návštevníkoch príjemné dojmy a prinesie nové povedomie tu pôsobiacich umelcoch a  kultúrnej scéne tvoriacej v Banskej Bystrici. Pridajte sa k nám a zažite neobyčajnú svetelnú šou,“ hovorí Oliver Kuklovský, zakladateľ festivalu Svetlo v meste a tvorca svetelnej šou Svetlo v Kúte 2023.

V poslednú septembrovú sobotu vďaka vizuálnej hre a videomappingu opäť ožije fasáda i interiér reštaurácie Kút12. V Záhrade – Centre nezávislej kultúry budeme svedkami diela Krajina hoaxov, ktoré reaguje na súčasnú informačnú vojnu a poukazuje na to, ako slovenský národ ovládajú dezinformácie. Svedkami dynamickej choreografie svetla budeme aj vďaka inštalácii na fontáne v centre námestia. Videomapping na Katedrále sv. Františka Xaverského prenesie návštevníkov cez rôzne historické obdobia a udalosti spojené s týmto významným sakrálnym objektom. Interiérová interaktívna projekcia bude vychádzať z abstraktného zobrazenia dát, ktoré vypovedajú o pôvode vesmíru. Zaujímavé bude sledovať aj vertikálnu svetelnú inštaláciu na Hodinovej veži, ktorá ponúkne návštevníkom jedinečnú možnosť vidieť vzdialenosť, o ktorú je odklonená. Podrobnosti  k jednotlivým inštaláciám nájdete tu: Opis plánovaných inštalácií .

V Banskej Bystrici žije mnoho šikovných umelcov a mňa veľmi teší, že pokračujú vo väčšom rozsahu s podujatím, vďaka ktorému sa nám originálnym spôsobom opäť postarajú o skvelé vizuálne zážitky. Som presvedčený, že sledovanie spojenia digitálneho umenia a architektúry v interiéri aj exteriéri našich krásnych dominánt na Námestí SNP a v okolí bude unikátne. Zároveň pôjde o najväčší videomapping, aký kedy bol v našom meste realizovaný. Všetkých vás pozývam, príďte objavovať a skúmať,  vychutnajte si tento jedinečný zážitok v srdci Banskej Bystrice,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Počas festivalu Svetlo v meste sprístupní Stredoslovenská galéria balkón v budove Pretória. K sprievodným aktivitám bude patriť aj príhovor Dávida Púchovského k autorskej knihe Republika hoaxov v Záhrade CNK, ale aj párty na Starej Tržnici, kde sa každý návštevník stane vďaka živému videomappingu tvorcom a súčasťou diela. Vstup na festival Svetlo v meste je voľný.

Zohratý organizačný kreatívny tím mladých začínajúcich umelcov a eventových realizátorov so skúsenosťami je zoskupený v neziskovej organizácii UM. n.o. Ako hrdí Banskobystričania, ktorí chcú podporiť kultúru v meste a rozvíjať ju do ďalšieho rozmeru zároveň vyzývajú všetkých záujemcov, aby festival podporili a prispeli finančne k jeho organizácii. Viac: Festival Svetlo v meste: Pomôžte nám rozsvietiť námestie v Banskej Bystrici | Donio. Organizátori zároveň  hľadajú dobrovoľníkov, ktorí by im boli ochotní pomôcť s prípravami od 27. septembra 2024. Formulár je dostupný tu: https://forms.gle/D85jz6bz83KntXzf7.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria