Aktuality

Európska Fuggerovská cesta zviditeľňuje Banskú Bystricu aj v zahraničí

Návšteva TFZE

Rozprávkovo bohatí sa stali Fuggerovci v Augsburgu nielen vďaka obchodu s bavlnou a úvermi pre pápežov, cisárov či kráľov, ale hlavne kvôli banskému priemyslu. Od čias okolo roku 1490 vznikal ich celoeurópsky banský koncern s rudnými baňami a hutami v Tirolsku, Korutánsku a v Banskej Bystrici. S ťažbou nerastného bohatstva, najmä však medi a ortuti, písala rodina Fuggerovcov napínavú kapitolu európskych hospodárskych a sociálnych dejín. Na medenej rude z mesta pod Urpínom, v minulosti nazývanom aj Neusohl, získali obrovský majetok. Nečudo, že jeden stredoveký výrok hovorí, že „zlatý Augsburg spočíva na medenej Banskej Bystrici“.  

Mestá Augsburg, Bad Hindelang, Sterzing,  Schwaz, Hall in Tirol, Bad Gastein a Almadén spája spoločná minulosť prepojená s Fuggerovcami. Tento rok k partnerom projektu pribudol aj poľský Krakov. Opomenúť nemožno ani Banskú Bystricu, kde začal v roku 1494, za pomoci krakovského banského inžiniera Jána Thurzu, rozmach ich medeného impéria. Aj preto sa mesto v srdci Slovenska stalo súčasťou Európskej Fuggerovskej cesty, ktorej projekt vznikol pred piatimi rokmi. Koncom apríla 2024 navštívili perlu Pohronia partneri tohto projektu z Nemecka. Na ceste po mestách, kde zanechal nemecký bankársky a neskôr šľachtický rod stopy svojho pôsobenia, sa zúčastnili aj zahraniční novinári. Reportéri z nemeckých periodík informovali aj o spojitosti Banskej Bystrice s Fuggerovcami.

Fuggerovci sa prostredníctvom gasteinského baníctva dostali do kontaktu s Melchiorom von Meckau. Knieža-biskup z Brixenu bol tiež jedným z tamojších obchodníkov, banských podnikateľov. O niekoľko rokov neskôr bolo toto cirkevné knieža hlavným financovateľom vstupu Fuggerovcov do ťažby medi pri Neusohle v Hornom Uhorsku, dnešnom meste Banská Bystrica na strednom Slovensku, ktorú by Fuggerovci, v tom čase, sami nikdy nezvládli,“ konštatuje vo svojom vydaní magazín Top Schwaben.

Banská Bystrica je skrytým klenotom Slovenska. Mesto sa nachádza v malebnom prostredí v srdci krajiny, obklopené pohorím Nízkych Tatier a má bohatú históriu a kultúru. To, čo všetko sa už podarilo vybudovať a dokázať, potvrdzuje spoločná história prezentovaná v THURZO – FUGGER zážitkovej expozícii,“ píše v letnom vydaní Top Magazin Augsburg.

Fuggerovské domy a zámky, kostoly a pamätníky, sprístupnené banské štôlne i múzeá vo viacerých európskych mestách poskytujú možnosť pochopiť dejiny montánneho koncernu. Ten bol okolo roku 1660 predchodcom dnešnej Európskej únie.

THURZO – FUGGER zážitková expozícia v areáli Mestského hradu poskytuje názorné a zaujímavé informácie o spolupráci a histórii baníctva v regióne. Banská Bystrica však stojí za návštevu aj v iných ohľadoch. Mesto na prechode z Vysokých do Nízkych Tatier má osobitné čaro a je ideálnym východiskovým bodom na výlety a túry do okolitej prírody počas celého roka,“ uvádza v článku s názvom Putovanie po stopách Fuggerovcov nemecký SchlossMagazin.

Jeden z najväčších nemeckých denníkov s nákladom takmer 260 000 výtlačkov, Reise-Journal der Augsburger Allgemeinen, napísal: „V THURZO – FUGGER zážitkovej expozícii v Barbakáne, ktorá je inšpirovaná Fugger a Welser zážitkovým múzeom v Augsburgu, sa môžete skutočne ponoriť do obdobia pôsobenia Fuggerovcov. Pomocou virtuálnej reality a videoprojekcie sa návštevníci vydajú na cestu históriou. Uvidia hovoriace obrazy Jakoba Fuggera a jeho obchodného partnera Thurzu. Pomocou 3D okuliarov si môžu prezrieť výrobné priestory a prejsť sa po Medenom hámri. Pri toľkých spomienkach na Fuggera nit divu, že slovenské mesto je hnacou silou Európskej Fuggerovskej cesty“.

Meď a striebro z Banskej Bystrice bolo základňou legendárneho bohatstva Fuggerovcov, a tým aj ich politického významu. Na európskom trhu mala meď z Horného Uhorska, v čase po roku 1500, podiel vo výške takmer 40 percent.

Medzinárodný projekt, fungujúci od roku 2019, spája a mapuje najvýznamnejšie lokality, v ktorých rod z nemeckého Augsburgu postupne zveľadil svoj majetok a prispel k rozvoju daných miest. Teší ma, že aj vďaka zahraničným partnerom sa o našom meste dozvedia ľudia za hranicami Slovenska. Som presvedčený, že všetky miesta zapojené do Európskej Fuggerovskej cesty, vrátane Banskej Bystrice, sa stanú cieľom mnohých turistov. Sprístupnené banské štôlne, múzeá, expozície, náučné chodníky a technické pamiatky ponúkajú historické spojenia, ktoré začali písať naše spoločné dejiny. Verím, že medzinárodný projekt, ktorého sme súčasťou, sa stane lákadlom pre čo najviac zahraničných návštevníkov,“ skonštatoval primátor Ján Nosko.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria