Aktuality

Divadlo pod Balkónom rozširuje svoju kapacitu

image00005

Bábkové Divadlo pod Balkónom (Divadlo Harry Teater) na Rudohorskej ulici 37 v Sásovej je obľúbeným a vyhľadávaným miestom mnohých malých aj veľkých návštevníkov. Vďaka širokej ponuke predstavení z dielne manželov Haruštiakovcov môžu vstupovať do nových svetov, rozširovať svoju fantáziu, učiť sa nové veci, spoznávať dobro a zlo a ďalšie charakterové vlastnosti. Divadlo po rokoch zväčší svoju kapacitu o mestské priestory, ktoré boli v minulosti prenajímané na komerčné účely a sídlilo v nich pohostinstvo. Po stavebných prácach plánuje riaditeľ divadlo opäť sprístupniť verejnosti na jeseň, pri príležitosti 10. výročia od jeho vzniku.

Banskobystrickí poslanci odsúhlasili prenájom mestských priestorov Divadlu pod Balkónom za symbolické nájomné už v apríli tohto roka. Vďaka tomu môže rozšíriť svoju kapacitu o desiatky miest a v budúcnosti tak privítať väčší počet návštevníkov. Jednotlivé miestnosti bude divadlo zároveň využívať na uskladnenie rekvizít, ale zároveň vznikne aj priestor pre splnenie si ďalšieho sna.

Za desať rokov prešlo bránami nášho divadla minimálne 50-tisíc divákov. Verím, že rozšírením kapacít pritiahneme do divadla ďalších nových návštevníkov.  Plánujeme vytvoriť aj zázemie pre rodiny s deťmi, kde si budú môcť pred predstavením vychutnať kávu, čaj či niečo sladké. Stavebné práce sme rozbehli naplno a veríme, že všetkých našich fanúšikov budeme môcť privítať na scéne divadla v závere septembra. Na všetkých sa tešíme už dnes,“ hovorí principál, riaditeľ, herec, režisér, scenárista, textár, osvetľovač a technik Ján Harry Haruštiak, dlhoročný bývalý člen súboru a inšpicient Bábkového divadla na Rázcestí.

Divadlo pod Balkónom alebo Divadlo Harry Teater má na konte 29 inscenácií pre deti i dospelých. K obľúbeným patrí napríklad Fónka a Tónka z Gramofónie, Janko a Marienka, Janko Hraško, Kozliatka, Ako išlo vajce do sveta, Medené mesto o Banskej Bystrici či Havo Slavo.

Haruštiakovci sú ľudia, ktorí celý život zasvätili divadlu a rozvoju bábkarstva, čím nadväzujú na tradície nášho mesta. Málokto vie dať do svojej práce toľko srdca, ako dávajú práve oni. Aj napriek tomu, že komerčné využitie priestorov iným subjektom by pre mesto znamenalo väčší ekonomický prospech, predložili sme poslancom návrh, aby odsúhlasili prenájom občianskemu združeniu Divadlo pod Balkónom, a to za symbolické nájomné. Som presvedčený, že verejnoprospešný záujem má význam pre celé sídlisko. Priestory, ktoré Haruštiakovci revitalizujú, prinesú novú kvalitu, ako aj viac spokojných divákov. Držím im palce,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Hoci je Divadlo pod Balkónom aktuálne zatvorené, vidieť hercov v akcii bude možné na treťom Sídliskovom večerníčku tohtoročnej sezóny. Uskutoční sa už najbližšiu sobotu 27. júla o 17:00 hod. na futbalovom ihrisku v Starej Sásovej. Nenechajte si ujsť rozprávku Janko a Marienka, výchovné činoherno-bábkové interaktívne predstavenie s pesničkami o tom, čo sa stane, alebo sa môže stať, keď deti neposlúchnu rady svojich rodičov.

O Divadle pod Balkónom

Divadlo pôsobí ako nezávislé bábkové divadlo, ktorého predstavenia sú určené hlavne pre detského diváka, ale aj dospelých a je stálou scénou Divadla Harry Teater.  Divadlo zaradilo do svojho repertoára aj tri tradičné bábkové marionetové predstavenia. Ich súčasťou je originálny storočný flašinet. Okrem toho má v ponuke aj samostatné vystúpenie flašinetárov s pesničkami a príbehmi. Je známe  svojou Pouličnou chodúľovou show, animačnými programami pre deti, kúzelníckymi show a tvorivými dielňami.

 

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria