Aktuality

Deň architektúry návštevníkom priblíži Dom kultúry a Medený hámor

Dom kultúry

Na prelome septembra a októbra sa po vyše 120 mestách a obciach na Slovensku a v Českej republike uskutoční medzinárodný festival Deň architektúry. Zameraný je na objavovanie zabudnutých miest, a rovnako aj na predstavovanie známych objektov z nových uhlov pohľadu. Mottom aktuálneho ročníka festivalu je „Proces premeny“. Podujatie, ktoré sa na Slovensku organizuje už dvanásť rokov, neobíde ani Banskú Bystricu. Návštevníci budú mať možnosť zažiť pestrý program. Jeho súčasťou bude návšteva areálu Medeného hámra v nedeľu 29. septembra 2024 o 16:30 hod. Odborníčka Ľubica Fillová priblíži závery architektonicko-historického a umelecko-historického výskumu jednotlivých objektov tejto kultúrnej pamiatky. V utorok 1. októbra tohto roka bude festival pokračovať na Námestí slobody o 16:30 hod. Program sa zameria na významnú stavbu 70. rokov 20. storočia, ktorou je Dom kultúry. Zámerom je poodhaliť architektonické a umelecké hodnoty tohto objektu a jeho odkaz pre súčasnosť, ale aj budúcnosť.

Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Banská Bystrica pripravujú verejné podujatie, počas ktorého priblížia účastníkom Dňa architektúry Dom kultúry. Po spoločnej komentovanej prehliadke okolo objektu, domáci odborníci odkryjú jeho architektonické a umelecké hodnoty. Program bude potom pokračovať v kinosále Múzea SNP, kde ďalší zaujímaví hostia ponúknu inšpiratívne príbehy revitalizácie podobných kultúrnych stavieb z druhej polovice minulého storočia.

HLAVNÝ PROGRAM

16:30 – 17:30 hod. „Stretnutie pred Domom kultúry“

Komentovaná prechádzka okolo Domu kultúry a oboznámenie sa s jeho architektonickými, urbanistickými a umeleckými hodnotami z pohľadu hostí: architektov Štefana Moravčíka a Kataríny Andrášiovej či historičky architektúry Laury Krištekovej. Hodnotu umeleckých diel a dizajnových kúskov priblíži Zuzana L. Majlingová, kurátorka Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici.

18:00 – 18:30 hod. „Dom kultúry a Námestie slobody“ (kinosála Múzea SNP)   

Tento blok bude venovaný krokom, ktoré mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj podnikli na záchranu Domu kultúry, stavby zapísanej do národného registra dedičstva modernej architektúry 20. storočia. Zástupcovia architektonického ateliéru Between, ktorí sa stali víťazmi súťažného dialógu revitalizácie Námestia slobody v Banskej Bystrici, odprezentujú hodnoty tohto priestoru a jeho architektúru.

18:30 – 19:30 hod. „Inšpirácie z Českej republiky a Slovenska“  

Prezentácia rekonštrukcie a modernizácie Domu kultúry Poklad v Ostrave, Slovenskej národnej galérie v Bratislave či Domu umenia v Piešťanoch.

19:30 – 20:00 hod. „Diskusia“   

20:00 – 21:00 hod. „Záver“ – priestor na neformálne rozhovory 

SPRIEVODNÝ PROGRAM

V rámci Filmového klubu Múzea SNP sa vo štvrtok 3. októbra 2024 uskutoční premietanie premiéry filmu Architektúra ČSSR ’58 – ’89. V období rokov 1958 až 1989 sa v Československu podarilo postaviť viaceré stavby, ktoré potvrdzujú veľký kreatívny potenciál a silné osobnosti. Snímka zachytáva aj najvýznamnejších architektov doby s ich súkromím, motiváciami a ťažkosťami, s ktorými sa museli vyrovnávať.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Prílohy na stiahnutie