Aktuality

Bystrický podcast využíva mesto ako plnohodnotný informačný zdroj

Podcastové štúdio

Samospráva sprostredkúva aktuálne informácie o mestských témach nielen cez tlačové správy, Radničné noviny, webovú stránku či sociálne siete. V decembri 2023 spustila Bystrický podcast, ktorý pripravuje v dvojtýždňových intervaloch a na dostupných platformách ho zverejňuje vždy v piatok. Vďaka nemu sa môžu obyvatelia mesta dozvedieť viac o dianí v Banskej Bystrici a vypočuť si rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Počas letných prázdnin sa nebude nahrávať. Výnimkou však bude mimoriadny podcast zameraný na informácie súvisiace s výstavbou novej Rooseveltovej nemocnice, počas ktorej dôjde k zmene organizácie dopravy.

Od decembra minulého roka do konca júna 2024 pripravil mediálny tím mesta pod Urpínom celkovo 15 epizód Bystrického podcastu. Za mikrofónom sa vystriedalo 16 hostí, ktorí poslucháčom priblížili najrôznejšie témy súvisiace s činnosťou samosprávy. Všetky časti mali dokopy 6 hodín 26 minút 34 sekúnd.

Teším sa, že sme spustili podcast, a aj týmto populárnejším spôsobom informujeme Banskobystričanky a Banskobystričanov o dianí v meste. Rozhovory o aktuálnych témach týkajúcich sa našej samosprávy, si poslucháči môžu vypočuť kdekoľvek a hlavne kedykoľvek. Verím, že z pestrej palety prezentovaných tém si vyberie naozaj každý. Rozhodli sme sa, že v polovici augusta pripravíme špeciálny podcast venovaný parkovaniu a doprave počas výstavby novej nemocnice,“ povedal primátor Ján Nosko.

V rámci podcastu boli prezentované témy o sociálnych službách poskytovaných v meste, protidrogovej prevencii a bezpečnosti na školách, o pripravovanej parkovacej politike, participatívnom rozpočte či o nakladaní s komunálnym odpadom. Odznela tiež problematika súvisiaca s lykožrútovou kalamitou či s premnoženými medveďmi, ako i o inváznych rastlinách a situácii v karanténnej stanici pre zvieratá. Samospráva prostredníctvom podcastu informovala aj o viacerých kultúrnych akciách a pripravovaných majstrovstvách Európy v atletike do 18 rokov, ktoré sa v Banskej Bystrici uskutočnia od 18. do 21. júla tohto roka. Posledná zverejnená epizóda je venovaná letnej turistickej sezóne. Všetky doteraz zverejnené časti sú k dispozícii aj na mestskom webe https://www.banskabystrica.sk/zivot-v-meste/bystricky-podcast/.

V období letných prázdnin, s výnimkou avizovanej špeciálnej epizódy v auguste, nebudú podcasty pripravované. Ďalšie nové časti si poslucháči budú môcť vypočuť od septembra v periodicite, na akú boli doteraz zvyknutí. Návrhy na zaujímavých hostí či tému, ktorú by chceli v Bystrickom podcaste počuť, majú možnosť posielať na e-mailovú adresu hovorca@banskabystrica.sk. 

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora