Aktuality

Banskú Bystricu navštívil prezident SR Peter Pellegrini

IMG_4697

Prezident SR Peter Pellegrini dnes absolvoval svoju prvú regionálnu cestu v novej funkcii a ako rodený Banskobystričan navštívil práve Banskú Bystricu. S primátorom mesta Jánom Noskom diskutovali o problematike financovania samospráv, opätovne otvorili tému chýbajúceho strategického investora v banskobystrickom regióne, obnovy civilnej časti letiska Sliač či revitalizácie významných národných kultúrnych pamiatok, medzi ktoré patrí aj Medený hámor. Práve s medenou históriou Banskej Bystrice je spätý aj oficiálny dar, ktorý si prezident z dnešnej návštevy nášho mesta odnáša.  

Som rád, že v duchu  inauguračného príhovoru, komunikovať s mestami a byť prezidentom pre ľudí, svoju prvú cestu do regiónov absolvoval pán prezident práve u nás v Banskej Bystrici. Na stretnutí som ho informoval o tom, že naše samosprávy sú podfinancované. Potrebujeme mediátora, ktorý by nám pomohol komunikovať s jednotlivými rezortmi pri príprave legislatívy, ktorá má negatívne dopady na naše rozpočty. Opätovne sme otvorili tému chýbajúceho strategického investora, ktorého príchod je kľúčový pre rozvoj banskobystrického regiónu. Rovnako ako je dôležitá aj otázka obnovy civilnej časti letiska Sliač. Rozprávali sme sa o projektoch obnovy kaštieľa Radvanských, Domu kultúry i Medeného hámra,“ hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Prezident SR Peter Pellegrini sa poďakoval za privítanie a otvorené rozhovory s primátorom Jánom Noskom, ako aj predsedom BBSK Ondrejom Lunterom. Napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam ocenil možnosť ísť medzi ľudí, porozprávať sa s nimi a vypočuť si ich problémy.

Pri nástupe do funkcie som povedal, že chcem byť prezidentom ľudí. Preto je logické, že chcem čo najviac času tráviť v regiónoch Slovenska pri zodpovednom plnení si svojich medzinárodných a vnútroštátnych povinností. Vydal som preto pokyn, aby Kancelária prezidenta Slovenskej republiky začala dnešným dňom všetky potrebné kroky smerujúce k obnove činnosti prezidentskej kancelárie priamo v krajskom meste, v Banskej Bystrici. Chcem, aby Kancelária prezidenta a Úrad prezidenta Slovenskej republiky boli k dispozícii a bližšie aj všetkým ľuďom pracujúcim na strednom Slovensku,“ povedal na mediálnom brífingu prezident SR Peter Pellegrini.

Po mediálnom brífingu sa v Thurzovom dome uskutočnila inaugurácia poštovej známky s podobizňou nového prezidenta.

Dar pre prezidenta je spätý s medenou históriou nášho mesta

Oficiálny dar, ktorý si prezident SR prevzal od primátora Jána Noska je spätý s medenou históriou mesta pod Urpínom a Medeným hámrom ako sídlom významného metalurgického podniku.  Ide o technologickú kópiu ingotov, ktoré boli obchodovateľnou surovinou vyvážanou do celého sveta, hlavne pre potreby výroby bronzu. Podobné ingoty sa našli aj v potopenej lodi v Namíbii. Je odliaty z čistej medi a má tvar pologule. Jedine ingoty vyrábané v Medenom hámri mali v minulosti tvar pologule, čo bol aj z diaľky viditeľný znak výnimočnej kvality.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria