Aktuality

Banskobystrickí lesníci si v septembri uctia svojho patróna

Kaplnka svätého Huberta

Lesy v okolí Banskej Bystrice ponúkajú pestré prírodné bohatstvo. Ich súčasťou sú chránené územia, lesoparky, Urpínske serpentíny či vodný žľab v Rakytove, kde mestskí lesníci každoročne organizujú plavenie dreva. Tento rok pripravujú pilotný ročník nového podujatia. Vlani bola nad obcou Horný Harmanec vysvätená kaplnka svätého Huberta. V prvú septembrovú sobotu tohto roka sa pri nej uskutoční Svätohubertská svätá omša.   

V lokalite Tajchy, kde bola kaplnka umiestnená, je bývalá lesná škôlka, ktorú v minulosti lesní robotníci vybudovali z kamenných terás na vypestovanie sadeníc lesných drevín, aby nimi zalesnili okolité lúky a pasienky. V súčasnosti miesto slúži na oddych nielen poľovníkom, ale i bežným návštevníkom hôr. Mestskí lesníci považujú túto lokalitu za dôstojnú nielen pre umiestnenie kaplnky, ale aj na organizovanie svätohubertských omší.

Naše lesy plnia viaceré funkcie, okrem iných, aj kultúrnu, ktorá je postavená na kresťanských základoch a na odkaze solúnskych bratov, svätých Cyrila a Metoda. Preto vidíme i na mnohých miestach v lesoch symboly kresťanstva, v podobe krížov či kaplniek. Kaplnka nad Horným Harmancom je ideálnym miestom, aby sme si pri nej 7. septembra 2024 o 11-tej hodine uctili svätého Huberta. Je to aj príležitosť pre prezentáciu nás všetkých, ktorí si ctíme zvyky, tradície a dlhodobú starostlivosť o prírodu a zver,“ uviedol Blažej Možucha, riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica, s.r.o.

Kaplnka zasvätená patrónovi poľovníkov a lesníkov je vyrezaná do kmeňa starej lipy. Socha samotného svätca pochádza z Krakovskej arcidiecézy.

Svätohubertská omša so slávnostným sprievodom bude velebou prírody a dôstojným obradom, ktorým lesníci poďakujú Stvoriteľovi za živú prírodu. Práca v lese je nádherná, treba však povedať, že i veľmi náročná a nebezpečná. Svätá omša bude preto obetovaná za všetkých lesníkov, poľovníkov a ďalších ľudí pracujúcich v lesoch. Verím, že bude nevšedným zážitkom nielen pre nás zúčastnených, ale pôsobivá aj pre verejnosť, ktorú týmto na lesnícku slávnosť pozývam,“ dodal Miroslav Kuric, správca Rímskokatolíckej farnosti Uľanka, ktorý bude omšu celebrovať.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria