Aktuality

Banskobystrické kultúrne leto obohatí dizajn market s lokálnymi dizajnérmi

Nadprodukcia odevov

V súčasnosti sa o móde v spojitosti s neudržateľnosťou hovorí pomerne veľa. Zatiaľ čo rýchla móda je prehliadanou hrozbou pre našu planétu, udržateľná móda je jej riešením. Priestor pre autorský dizajn, originálnu módu a umeleckú tvorbu ponúkne v prvú júlovú sobotu tohto roka podujatie ŠiiK. Prezentovať sa bude viac ako desať lokálnych dizajnérov, ktorých výrobky návštevníci nielen uvidia, ale si ich budú môcť aj kúpiť.

Nakupovanie odevov bolo v minulosti príležitostnou udalosťou. Oblečenie či doplnky na seba si spotrebiteľ kupoval len párkrát do roka. Najčastejšie pri striedaní ročných období, a aj to nie každý rok. Dnes je nakupovanie nohavíc, košieľ, sukní, blúzok a ďalších doplnkov pomaly bežnou dennou rutinou. Odevy sú dnes lacnejšie. Potrebám súčasníkov začali vyhovovať globálne obchodné reťazce a online e-shopy ponúkajúce trendové veci, ktoré si môžu dovoliť kúpiť všetci. Oblečenie sa stalo natoľko lacným, že mnohí ho využijú len raz a následne vyhodia.

Kvantita začala v ostatných rokoch prevyšovať kvalitu ponúkaného tovaru. V módnom priemysle ide o tzv. rýchlu módu, pre ktorú je typický nekvalitný materiál za nízku cenu, ako aj krátka životnosť. Spája sa s nadprodukciou a má negatívny vplyv na životné prostredie. Na výrobu oblečenia sa používajú toxické textilné farbivá a lacné textílie, medzi ktoré patrí aj polyester. Len minimum spotrebiteľov vie, že sa vyrába z fosílnych palív a prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Pranie syntetických výrobkov “prispieva” k nahromadeniu vyše pol milióna ton mikroplastov na dne oceánov ročne. V ostatných rokoch sa čoraz častejšie hovorí o udržateľnej móde, ktorá sa pri výrobe zameriava na dodržiavanie ekologickej, sociálnej a ekonomickej udržateľnosti. Aj preto je dôležité robiť osvetu. Tvorcovia Banskobystrického kultúrneho leta sa rozhodli v sobotu 6. júla 2024 o 13:00 hod., v spolupráci so Starou tržnicou, zorganizovať podujatie ŠiiK. 

V Banskej Bystrici a jej blízkom okolí žije mnoho šikovných a talentovaných ľudí, ktorí uprednostňujú udržateľnú módu. Ich výrobky vznikajú hlavne na objednávku. Aj preto nemajú, okrem online priestoru, možnosť zviditeľniť sa. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na prezentáciu módy a doplnkov pre všetky vekové kategórie. Okrem odevov budú môcť páni odísť s novým účesom i tetovaním. Pre dámy bude pripravená pestrá paleta oblečenia, ale aj tašiek a šperkov. Chýbať nebude ani cvičenie zamerané na manipuláciu s tvárovými svalmi, ako aj workshopy a rozhovory. Organizátori pozývajú na ŠiiK všetkých, ktorým nie je téma vplyvu textilnej výroby a textilného odpadu na životné prostredie ľahostajná.

PROGRAM V SOBOTU 6. JÚLA 2024 

  • o 13:00 hod. ŠiiK 

Dizajn market s lokálnymi značkami a dizajnérmi: Blurr, Kii, Nezmok, Seven Stories London, MrDochange, Simply Grey, Miestni, Miniiimal, Rare Clothes, #decko_fannypack, Men´s art – barbershop, @vilmatetuje, atelier.iconic, niMi FACE, Zuzana Zliechovcová a Zdenka Podhradská. GastroVýklad, Why Not, Mäsiareň, Langone Pizza Art. 

  • o 17:00 hod. Nové divadlo: Cisárove nové šaty

Baroková crazy komédia pre ľudí od 3 do 100 rokov na motívy svetoznámych príbehov Hansa Christiana Andresena – Cisárove nové šaty a Dievčatko so zápalkami. Zábava a múdrosť zaručená. Pre deti od 3 rokov.

  • o 19:00 hod. Koncert Celest & Charles / ČR

Česká popová hudobná skupina, ktorá vznikla v roku 2019. Desiatka ľudí v dodávke hrá vlastnú funky, disko a R&B muziku.

  • o 20:45 hod. Malalata 

Hudobný projekt pôsobí na scéne už 15 rokov. Je synonymom pre jedinečnú fúziu balkánskych beatov, cigánskej muziky, mexickej cumbie a karibského reggae. Dvojica slovenských dídžejov spája tieto rytmy do osobitých setov, ktoré dopĺňa o nespútanú a nákazlivo energickú performance. 

  • sprievodný program

Od 18:00 do 20:00 hod. workshop kombinovaného šperku v Stredoslovenskej galérii (budova Pretória).

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria