Aktuality

Banskobystrická plaváreň sa teší vysokej návštevnosti, počas leta prejde nevyhnutnými opravami

plaváreň1

Banskobystrická plaváreň na Štiavničkách je obľúbené športovisko nielen obyvateľov mesta, ale aj návštevníkov zo širšieho okolia. Z roka na rok o tom svedčí narastajúca návštevnosť a vysoký záujem o služby plavárne zo strany rekreačných i aktívnych športovcov. Z dôvodu skvalitňovania poskytovaných služieb využije mestská obchodná spoločnosť MBB, a. s. letné prázdniny na pravidelnú údržbu, ale aj časovo náročnejšie rekonštrukcie. Z tohto dôvodu bude plaváreň pre verejnosť zatvorená od 1. júla do 1. septembra 2024.

Stavebné práce sa počas leta zamerajú na časovo náročnejšiu rekonštrukciu podláh v mužských aj ženských sprchách a priľahlých toaletách, s čím je spojená demontáž deliacich stien a kabínok, vybúranie všetkých vrstiev podláh vrátane podlahového vykurovania, keramických obkladov v spodných radoch obvodových stien a pod. Zároveň dôjde aj k obnove zatekaním poškodeného stropu v technických priestoroch strojovne pod sprchami. Všetky plánované opravy sa zrealizujú s cieľom skvalitniť technický stav plavárne a zabezpečiť tak bezproblémovú prevádzku a komfort návštevníkov.

Za využívanie služieb našej plavárne sa chcem všetkým poďakovať. S návštevnosťou sme veľmi spokojní, nakoľko sme sa podľa sledovaných štatistík už počas roka 2023 dostali na úroveň pred covidového roku 2019. Rovnako nás teší, že za prvých 5 mesiacov aktuálneho roka sme zaznamenali približne 9-percentný nárast návštevnosti oproti rovnakému obdobiu roka 2023. S vysokým záujmom o služby plavárne je spojený aj náš záujem udržiavať jej prevádzkový chod na kvalitnej úrovni s dôrazom na nevyhnutnú technologickú údržbu a potrebné opravy. Kým plánované opravy menšieho rozsahu sa niekedy stihnú realizovať počas pravidelných sanitačných dní, prípadne aj za prevádzkového chodu plavárne, tie väčšie musíme plánovať na jediné vhodné obdobie, ktorým sú práve letné prázdniny,“ objasňuje Dušan Argaláš, riaditeľ MBB, a. s.

Počas leta, po rekonštrukcii priestorov spŕch, zároveň dôjde k dôkladnému vyčisteniu bazénovej haly i samotných bazénov. Lokálne ošetrené budú zábradlia tribúny, poškodené steny v interiéri čaká maľovanie. V okolí bazénov sa zrealizujú lokálne opravy poškodenej dlažby a obkladov vrátane povypadávanej mozaiky v parnej saune. Čistením prejdú aj okná i parapety, rovnako ako aj vzduchotechnika s potrebnou  výmenou filtrov.

K ďalším menším prácam bude patriť servis elektronických dverí vo vestibule a pri vstupe, oprava poškodených skriniek v šatniach, montáž ďalšej spoločnej šatne pre potreby plaveckých kurzov detí a mládeže a podobne. Ošetrené budú drevené prvky vo vonkajšom areáli, obnovíme čiary na streetbalovom ihrisku a pozornosť zameriame aj na opravu strechy altánku, ktorú poškodili vandali,“ dopĺňa Argaláš.

Počas letnej odstávky bude časť parkovacích miest a outdoorový park pri plavárni cez deň verejnosti k dispozícii. Zvyšné poslúžia pre stavebné mechanizmy. V termíne od 10. júla do 24. júla je v okolí plavárne potrebné počítať s dopravnými obmedzeniami z dôvodu príprav a konania Majstrovstiev Európy juniorov v atletike. Tie  bude Banská Bystrica hostiť od 18. do 21. júla 2024. Parkovanie pri plavárni bude vyhradené pre organizátorov a účastníkov podujatia. Následne bude na parkovisko dočasne obmedzený prístup kvôli výmene plynových potrubí realizovaných SPP.

 

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria