Aktuality

Banská Bystrica bude v závere augusta dejiskom celoštátnych osláv 80. výročia SNP

SNP

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky spolu s Úradom vlády Slovenskej republiky a ďalšími spoluorganizátormi pripravuje celoslovenské oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania, ktoré sa uskutočnia v dňoch 28. a 29. augusta 2024 v Banskej Bystrici. Ich súčasťou bude bohatý kultúrno-spoločenský a sprievodný program spojený s atraktívnou vojenskou prehliadkou. Všetky informácie postupne pribúdajú na webe rezortu obrany.

Čo nás v závere augusta čaká?

  • v STREDU 28. augusta Múzeum SNP bezplatne sprístupní pre verejnosť svoju expozíciu. V popoludňajších hodinách sa môžu návštevníci tešiť na jazdu historických vozidiel, ktoré sa budú z areálu múzea presúvať banskobystrickými ulicami aj so zastávkou na Námestí SNP. Program prvého dňa vyvrcholí v areáli Pamätníka SNP stretnutím s veteránmi SNP. Viac informácií nájdete TU.
  • vo ŠTVRTOK 29. augusta, počas podujatí pripravovaných MO SR a Ozbrojené sily Slovenskej republiky, bude možné navštíviť stánky ministerstiev a rôznych organizácií v ich pôsobnosti a vyskúšať si činnosti, ktoré ponúkajú. Slávnostný program sa začne pietnym aktom kladenia vencov pri Pamätníku SNP. V čase od 14.00 h nás čaká bohatý hudobno-kultúrny program, po ktorom bude nasledovať vojenská prísaha absolventov základného vojenského výcviku pred zrakmi verejnosti i rodinných príslušníkov. Podvečer o 17.30 h je pripravená vojenská prehliadka priamo v uliciach Banskej Bystrice, v rámci ktorej sa odprezentuje takmer 200 kusov techniky a viac ako 2600 vojakov. Návštevníci budú môcť vidieť takmer všetky druhy výbavy jednotlivých zložiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky, vrátane tankov Leopard 2A4, samohybných húfnic Zuzana 2, ale aj najnovšiu techniku vrátane výrobkov slovenského obranného priemyslu. V závere dňa sa môžeme tešiť aj na slávnostný galavečer s hudobnými vystúpeniami, ktorý bude ukončený veľkolepým ohňostrojom.

Nácviky vojakov

V súvislosti s vojenskou prehliadkou, ktorú organizuje Ministerstvo obrany Slovenskej republiky dňa 29. augusta 2024, pri príležitosti celoštátnych osláv 80. výročia SNP, informujeme Banskobystričanov, že od 14. do 30. augusta 2024 bude v Banskej Bystrici ubytovaných približne 1600 vojakov. Ubytovaní budú v stredoškolských a vysokoškolských internátoch na sídlisku Sásová, v mestskej časti Kremnička a na internátoch na uliciach Tajovského, Školská, Havranská, Internátna a Severná.

V čase medzi 5.00 hod. až 6.45 hod. budú vojaci  presúvaní  z internátov do miesta nácvikov na Sliači. Podvečer po nácviku sa budú vracať medzi 18.30 hod. a 20.30 hod. zo Sliača naspäť na internáty. Zvozy sa budú vykonávať vojenskými nákladnými vozidlami a autobusmi z internátov v Banskej Bystrici podľa určených trás, pričom množstvo vozidiel sa bude pohybovať od 5 do 30 kusov. Pri väčšom počte vozidiel budú presuny vykonávané po častiach. Počas pobytu v Banskej Bystrici sa budú vojaci pohybovať v uniformách a počas celej doby budú mať pri sebe aj príslušné vojenské vybavenie, s ktorým nacvičujú slávnostnú vojenskú prehliadku.

 

Foto: Múzeum SNP, Oslavy 75. výročia SNP v roku 2019

MO SR, Múzeum SNP, mesto Banská Bystrica