Aktuality

Akadémiu európskeho seniora zameriame na znovuobjavené pamätihodnosti mesta

Seniori

Október je pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť skôr narodené osoby, dávať im najavo našu náklonnosť a lásku. Starnutie je prirodzenou súčasťou života. Aj tí, ktorí sú dnes seniormi, boli pred pár rokmi mladí a plní síl. Rokmi ale pribudli na ich tvárach vrásky a sily sa začali vytrácať, s prežitými rokmi však prišla múdrosť, ktorú odovzdávajú mladším generáciám. Počas októbra, Mesiaca úcty k starším, sú v meste pod Urpínom pripravené viaceré podujatia v rámci Akadémie európskeho seniora. Skôr narodené obyvateľky a obyvatelia budú môcť znovuobjavovať pamätihodnosti Banskej Bystrice. Zároveň sa zoznámia so životom a dielami významného slovenského spisovateľa, od ktorého narodenia uplynie 18. októbra 150 rokov. V poradí 23. ročník akadémie je venovaný aj jubilejnému 80. výročiu Slovenského národného povstania, vrátane znelky Slobodného slovenského vysielača, a tiež 65. výročiu založenia banskobystrickej Štátnej opery.  

Po Jozefovi Gregorovi Tajovskom je v Banskej Bystrici pomenovaná ulica, ale tiež gymnázium. Na okrúhle výročie jeho narodenia upriamili pozornosť tvorcovia tohtoročnej Akadémie európskeho seniora. Veľká časť života prozaika a dramatika, patriaceho k vedúcim predstaviteľom druhej vlny slovenského literárneho realizmu, je spojená nielen s rodným Tajovom, ale aj s Banskou Bystricou a s obcami v jej okolí.

Tajovský vytvoril nezabudnuteľné postavy slovenského ľudového života. Spomeňme starého otca v spomienkovej próze Do konca, statočnú Mamku Pôstkovú, sluhu Maca Mlieča alebo obetavú matku v próze Horký chlieb a do krajnej núdze zahnaného dedinského bedára z črty Na chlieb. Pri 150. výročí jeho narodenia, sme sa rozhodli seniorom priblížiť tohto významného spisovateľa. Vo štvrtok 10. októbra ich o 10-tej hodine pozývame do pamätného domu v Tajove, kde ich čaká komentovaná prehliadka. O osem dní neskôr sa budú môcť vydať vlakom za kultúrou do Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, kde si pozrú slovenskú komédiu Ženský zákon,“ uviedla Lýdia Baranová, vedúca Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici.

Akadémiu európskeho seniora otvorí 3. októbra 2024 o 14:00 hod. koncert Martina Babjaka, Jána Babjaka a Terézie Kružliakovej. Už 8. októbra tohto roka si môže skôr narodená generácia zmerať sily počas Športovej olympiády seniorov v areáli ZŠ s MŠ Radvanská. Súťažiť sa bude v hode na basketbalový kôš, ako i v hode šípkami na terč, v streľbe na hokejovú bránu, nordic walkingu a v najobľúbenejšej disciplíne tejto vekovej kategórie, ktorou je tímový petang. V každej disciplíne bude odmenená najlepšia trojica účastníkov olympiády. Najúspešnejší klub dôchodcov, už tradične, získa prestížny Pohár Jozefa Pikulu.

Starnutie neznamená koniec životnej aktivity. Môže byť prospešné aj pre široké okolie. Život je treba prežiť aktívne a produktívne, ak to človeku dovoľuje jeho zdravotný stav. Je obdivuhodné, že mnohí seniori študujú, chodia na výlety, do kina i divadla a majú aj vo vyššom veku rôzne aktivity. V rámci akadémie ich 14. a 15. októbra o 9:30 hod. v banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnici čaká kreatívny tréning pamäti, zameraný na pamätihodnosti nášho mesta. V ďalší deň o 14-tej hodine je pre skôr narodených pripravená prezentácia Národného domu, národnej kultúrnej pamiatky, spojená s ochutnávkou medenej torty. V Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici budú môcť 22. októbra o 10-tej hodine navštíviť komentovanú prehliadku s názvom SNP – medzi históriou a mystifikáciou. Aj týmito aktivitami chceme seniorom ukázať, že dôchodkový vek je ideálny na nadviazanie kamarátskych vzťahov s rovesníkmi, ktorí majú rovnaké záujmy o kultúru a ľudí, vedia sa vzájomne povzbudiť a poradiť,“ poznamenala Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Akadémia európskeho seniora 2024
Akadémia európskeho seniora 2024

Seniori zavítajú 24. októbra 2024 do banskobystrického Rádia Regina, kde sa zoznámia s prácou súčasných redaktorov. Zároveň sa vrátia v čase, cez ukážku zvučky Slobodného slovenského vysielača z roku 1944. Tešiť sa môžu aj na podujatie Čaj o piatej, ktoré bude 27. októbra tohto roka o 17:00 hod. Pripravená je pre nich hudobno-tanečná zábava so živou hudbou. Akadémiu ukončí v Robotníckom dome 29. októbra 2024 o 14:00 hod. trpká veselohra Kokoš v podaní Medzibrodského kočovného divadla. Na všetky pripravované podujatia je potrebné sa prihlásiť buď osobne v Klientskom centre mestského úradu, alebo telefonicky na čísle 048/4330 777, prípadne e-mailom na adrese socialna.pomoc@banskabystrica.sk. Okrem hlavného programu sú pripravené aj sprievodné akcie. Seniori budú môcť počas celého októbra a novembra navštíviť v Robotníckom dome výstavu obrazov výtvarníčky Sonji Böhmerovej, ktorú organizuje Ateliér 3G. Pripravené je pre nich 10. októbra 2024 aj autorské čítanie poézie Art poetika neosoliensis v Cikkerovej sieni historickej radnice. Ďalším sprievodným podujatím bude návšteva českého partnerského mesta Hradec Králové.

Na Akadémiu európskeho seniora pozývam všetkých skôr narodených obyvateľov nášho mesta. Viem, že prejavovať úctu nestačí len počas desiateho mesiaca roka. Úcta k starším osobám by mala byť hlavne prirodzenou súčasťou nášho každodenného života. Mala by byť nenásilná a spontánna. Staršie generácie si ju zaslúžia, nakoľko vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú tým mladším. Nájdime si čas, vľúdne slovo i úsmev pre seniorov neustále, nielen v čase Mesiaca úcty k starším. Prejavme im úctu v rodine, v dopravných prostriedkoch, na pracovisku, jednoducho všade tam, kde sa s nimi stretávame. Zaslúžia si ju,“ dodal primátor Ján Nosko.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Prílohy na stiahnutie