Aktuality

22.september: Kremničiansky most je odstránený, začína sa s čistením vozovky + sprejazdnenie ciest

default

20:00 hod. Rýchlostná cesta R1 je opäť prejazdná v oboch smeroch.

18:30 hod.Prešlo približne 100 hodín odkedy nám statik oznámil akútne zhoršenie stavu mosta v Kremničke. Okamžite sme ho uzavreli, presmerovali dopravu, našli zhotoviteľa búracích prác a kompletne sme ho odstránili. Nič z toho by sa nepodarilo bez maximálneho nasadenia všetkých zložiek – zamestnancov mestského úradu, vysúťaženého zhotoviteľa, Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenskej správy ciest, príslušníkov dopravnej i mestskej polície. Starý most sme neevidovali v majetku mesta, v archívoch dohľadávame rôzne dokumenty, ale keďže stál na našom území a je dôležitý pre dopravu, začneme s prípravou projektu výstavby nového. Je nevyhnutné postaviť ho, keďže v budúcnosti plánujeme aj komplexnú rekonštrukciu Radvanského mosta.

Mesto v uplynulom období postavilo nový most v Iliaši, na Fončorde i v Jakube v celkovom objeme viac ako 2,1 mil. eur. Aktuálne pripravujeme výstavbu nových mostov na Mládežníckej ulici a pri malej  železničnej stanici, na ktoré už máme spracovanú projektovú dokumentáciu, a ktorých výstavba zaťaží mestský rozpočet sumou 3,5 mil. eur.

Zlý stav mostov nie je len problémom nášho mesta. Je to obrovská záťaž na rozpočty a Banská Bystrica, rovnako ako iné samosprávy na Slovensku, sa pri súčasnom nastavení financovania nedokáže s takýmito investíciami popasovať bez pomoci štátu. Preto budeme iniciovať stretnutie Únie miest Slovenska, ZMOS-u a SK 8 na tému národného programu opravy mostov. Ešte raz ďakujem všetkým za nasadenie a skvelý výsledok,“ povedal primátor Ján Nosko na mediálnom brífingu dnes podvečer.

18:00 hod. Cesta I/69 (stará cesta medzi BB a Zvolenom) je plne prejazdná v oboch smeroch. Ďiaľnica R1 je aktuálne prejazdná len v smere od Zvolena, na plnom sprejazdnení sa však intenzívne pracuje.

14:45 hod. O 15:00 hod. bude otvorený pravý pás diaľnice R1 v smere od Zvolena do Banskej Bystrice. Práce v úseku finišujú.

12:30 hod. Informácie pre motoristov: cesta I/69 (STARÁ CESTA) je v smere zo Zvolena na Banskú Bystricu opäť prejazdná. Obmedzenia na R1-ke stále platia.

10:00 hod. Včera v nočných hodinách sa podarilo odstrániť aj krajnú časť mosta v Kremničke a druhý pilier  mostnej konštrukcie. Zatiaľ čo sa pracuje na odvezení zvyšnej sute, postupne sa začína aj s čistením vozovky. NDS následne osadí zvodidlá a ďalšie bezpečnostné prvky. V priebehu dňa budeme informovať o tom, kedy bude sprejazdnená Zvolenská cesta, R1-ka, ako aj cesta I/69. 

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora