Aktuality

Rezbár ocenený vo Vatikáne vyrezal pre Banskú Bystricu betlehem

Peter Zoričák pri výrobe betlehemu pre Banskú Bystricu

Peter Zoričák sa venuje rezbárstvu už takmer polstoročie. Diela, ktoré vznikajú pod jeho rukami vyrezáva z lipového, hruškového, čerešňového, slivkového či brestového dreva. Vyrába nielen pár centimetrové miniatúry, ale aj štvormetrové stojace skulptúry, ktoré prezentuje na výstavách doma aj v zahraničí. Počas pandémie zhotovil štvormetrového fujaristu z dubového kmeňa. Pred dvoma rokmi zasa sediaceho harmonikára. Tvorba kremnického rezbára je viditeľná v humenskom skanzene, Čiernom Balogu či v areáli Folklórneho festivalu Východná. V decembri pribudne i v okolí Barbakánu, kde počas blížiacich sa Vianoc vystavíme betlehem.  

Vyštudovaný historik a archivár prežil celú pracovnú kariéru v kremnickej mincovni. Vo voľnom čase sa začal venovať svojmu veľkému koníčku, a to rezbárstvu. Vôňa dreva, sekera a dláto mu učarovali už odmala, napriek tomu, že k tejto práci či koníčku ho nik neviedol. Niekoľko diel Petra Zoričáka putovalo do celého sveta, vrátane Kanady i USA.

„Betlehemov som doteraz vyrobil stovky. Vo väčšine boli však reliéfne a z lipového dreva. Minulý rok už pribudli aj betlehemy s vyrezávanými postavami. Mojou snahou je, aby každá socha mala svoju dušu, aby každého, kto sa na ňu pozerá, vedela osloviť. Niektoré postavy majú v sebe výraz veselosti, iné zas smútku a oduševnenia. Aj to je môj spôsob vyjadrenia sa. Pre Banskú Bystricu som vyrezal prvý veľký betlehem, ktorého súčasťou sú sochy Svätej rodiny v pozadí s anjelom. V budúcom roku ešte pribudnú traja králi,“ hovorí Peter Zoričák, ktorému bol pred viac ako dvoma desaťročiami udelený ÚĽUV-om a Ministerstvom kultúry SR titul majster ľudovej umeleckej výroby.

Tvaru dreva prispôsobil v betleheme aj postavy Panny Márie a svätého Jozefa, ktorých zhotovil kľačiacich. Stojaci anjel má priemer približne 45 cm a výšku okolo 170 cm. Pripravovaní traja králi majú byť vysokí takmer 180 cm. Kremnického rezbára ocenili v januári 2018 aj vo Vatikáne počas 42. ročníka výstavy „100 jasličiek“. V najmenšom štáte sveta vystavoval betlehem zložený z dvoch častí a vyfarbený temperovými farbami. V konkurencii 150 betlehemov z 13 talianskych regiónov a z vyše 30 krajín získal so svojím dielom druhé miesto v kategórii zahraničné jasličky.

Teší nás, že v priestore medzi Barbakánom a Farským kostolom Nanebovzatia Panny Márie pribudne počas tohtoročných vianočných sviatkov betlehem. Pre Banskobystričanov a návštevníkov mesta ho inštalujeme 9. decembra. Veríme, že dielu od autora oceňovaného nielen doma, ale aj v zahraničí, sa potešia malí i veľkí, a stane sa jedným zo symbolov vianočnej atmosféry v našom meste,“ dodala Jana Očenášová, vedúca oddelenia kultúry.

S tvorbou Petra Zoričáka sa budú môcť Banskobystričania, ako aj návštevníci mesta zoznámiť na výstave s názvom Drevené betlehemy. Sprístupnená bude od 4. decembra 2023 do 8. januára 2024 vo foyer historickej Radnice na Námestí SNP 1.

Krátke video s tvorbou Petra Zoričáka: Betlehem v Banskej Bystrici – YouTube

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria