Aktuality

V Banskej Bystrici vás už otestujú aj antigénovým testom

20200909_084045

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica rozširuje od  pondelka 16.11. 2020 na veľkokapacitnom odberovom mieste testovanie na Covid -19 o antigénové.  Odberové miesto na testovanie antigénovými testami zriadila nemocnica z pokynu MZ SR, ktorého cieľom je zabezpečiť dostatočné testovanie obyvateľstva v rámci protiepidemických opatrení na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti za účelom riešenia krízovej situácie vyvolanej pandemickým ochorením obyvateľstva na Covid – 19. 

Otestovanie antigénovým testom bude omnoho dostupnejšie oproti PCR testovaniu, pretože osoba nemusí byť indikovaná lekárom a nie je potrebné vopred sa objednávať. Výsledok testu dostane každý v podobe certifikátu do niekoľkých minút priamo na mieste.  

Odberové miesto sa nachádza na Veľkokapacitnom mobilnom odberovom mieste na parkovisku na Mičinskej ceste v Banskej Bystrici (bývalá dočasná autobusová stanica) a antigénové testovanie bude vykonávané v pracovné dni pondelok až piatok od 8,00 – 15,30 h .

Vzhľadom nato, že na antigénové testovanie sa toho času neobjednáva, je potrebné počítať s prípadným čakaním.  Nemocnica nemá možnosť počet prichádzajúcich časovo regulovať.

Pri čakaní je potrebné dodržiavať epidemiologické opatrenia –  dvojmetrové odstupy a hygienické prekrytie horných dýchacích ciest.

Na veľkokapacitnom odberovom mieste naďalej prebieha aj testovanie PCR metodikou. To sa vykonáva len na základe vydaného COVID PASSu na daný deň. COVID PASS je vydaný po elektronickej registrácii na https://korona.gov.sk/ a žiadateľovi príde do SMS.

 

Mgr. Ružena Maťašeje
hovorkyňa, manažérka pre vzťahy s verejnosťou
FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica